Kayıt dışılıkla mücadelede yeni adımlar! İşte vergi paketindeki yeni detaylar!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele ve gönüllü uyumu artırmak amacıyla hazırladığı yeni vergi paketiyle ilgili detayları açıkladı. Pakete göre, hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespitleri dikkate alınacak ve kayıt dışı çalışma, banka hesabı ve POS cihazı paylaşımı, faturasız hizmet ve elden kira ödemelerine ceza uygulanacak.

Kayıt dışılıkla mücadelede yeni adımlar! İşte vergi paketindeki yeni detaylar!

Kayıt Dışılıkla Mücadelede Yeni Düzenlemeler

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele faaliyetlerini yasal düzenlemelerle güçlendirmek için yeni bir vergi paketi hazırladı. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, kayıt dışılıkla mücadele çalışmaları vergi incelemeleri ve saha denetimleriyle aralıksız sürdürülüyor. Bu mücadeleyi yasal destekle güçlendirmeyi amaçlayan Bakanlık, vergi mevzuatında değişiklikler öngörüyor.

Günlük Hasılat Tespitleri Dikkate Alınacak

Yeni vergi paketine göre, özellikle hizmet işletmelerinde günlük hasılat tespitleri yapılacak ve yıllık hasılat bu verilere göre kontrol edilecek. Serbest meslek erbabı ve ticaret erbabı için ayda en az 3, yılda en az 12 kez yapılacak yoklamalarla günlük hasılatlar belirlenecek. Beyan edilen hasılat ile yoklama sonuçları arasında fark bulunması durumunda mükellef izaha davet edilecek. İzah yeterli görülmezse, tespit edilen hasılat yıllık hesaplamalara dahil edilecek.

Vergide Tevkifat Kapsamı Genişletiliyor

Gelir ve kurumlar vergisinde ticari kazançlarda yıllara sari inşaat ve onarım işleri dışında, ticari ödemelerde tevkifat yapılmıyor. Yeni paketle, KDV’de olduğu gibi kayıt dışılığın yaygın olduğu sektörlerde gelir ve kurumlar vergisine mahsuben tevkifat yapılması için Cumhurbaşkanı'na yetki verilecek. Özellikle hizmet sektörü ve elektronik ticaret platformlarında yapılan ödemelerde tevkifat uygulanacak.

Usulsüzlük Cezaları Artırılıyor

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, yeniden değerleme oranında artırılıyor. Fatura verilmemesi ve alınmaması durumlarında uygulanan özel usulsüzlük cezaları, aynı fiilin tekrarı halinde artırımlı uygulanacak. Vergi Usul Kanunu kapsamındaki belgeler yerine kanun kapsamında olmayan bilgi fişi gibi belgelerin düzenlenmesi halinde kesilecek ceza 2 kat uygulanacak.

Kayıt Dışı Çalışma

Vergi ziyaı cezası, ziyaa uğratılan verginin 1 katı, kendiliğinden verilen beyannamelerde verginin yüzde 50'si, kaçakçılık fiillerinde verginin 3 katı kadar kesiliyor. Yeni düzenlemeyle, kayıt dışı faaliyetlerde vergi ziyaı cezası 1,5 kat olarak artırılacak. Bu durumda, kayıt dışı çalışanlara kesilecek cezalar 1,5 kat, kaçakçılık durumlarında ise 4,5 kat uygulanacak.

Banka Hesabı Paylaşımı

Başkasının banka hesaplarını kullananlara ve hesaplarını kullandıranlara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin para transferlerinin başkasına ait banka hesaplarına yapılması durumunda, banka hesabını kullanan ve kullandıran adına ayrı ayrı, işleme konu tutarın yüzde 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecek. Cezanın alt sınırı 25 bin lira, üst sınırı ise 20 milyon lira olacak.

POS Cihazı Paylaşımı

POS cihazını başka mükelleflere kullandıran ve başkasına ait POS cihazını kullananlara ağırlaştırılmış özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bilanço esasına göre defter tutanlara her bir tespit için 75 bin lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara 37 bin 500 lira, diğer mükelleflere 19 bin 500 lira ceza uygulanacak.

Faturasız Hizmet

Satıcının alıcıya belge düzenlemediği durumlarda, alıcının durumu idareye bildirmesi halinde alıcıya ceza kesilmeyecek, satıcıya ise özel usulsüzlük cezası üç kat uygulanacak. Ayrıca, 7 bin lirayı aşan ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunluluğuna uyulması teşvik edilecek. Ödemeyi banka ve finans kurumları dışında yapan mükellefin durumu idareye bildirmesi halinde ceza kesilmeyecek.

Elden Kira Ödemeleri

Meskenlerini kiraya verenlerin kira bedelini elden alması önlenecek. Elden kira ödemelerinde kiracılara da özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kiracı ödemeyi elden yaptığını idareye bildirirse, kiracıya ceza kesilmeyecek. Aynı kural iş yeri kiralamalarında da geçerli olacak.

Hapis Cezası Artırılıyor

Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bazı kaçakçılık suçları için öngörülen hapis cezalarının alt sınırının 5 yıla çıkarılması planlanıyor. Etkin pişmanlığa ilişkin hükümlerin de kaldırılması öngörülüyor. Elektronik ticaret platformlarına bilgi verme yükümlülüğüne uymayanlara kesilen cezalar ve ödeme kaydedici cihaz ve POS cihazlarına aykırı davrananlara kesilecek özel usulsüzlük cezaları artırılacak.

Yeni vergi paketi, kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendirmeyi ve vergi gelirlerini artırmayı hedefliyor. Bakanlık, düzenlemelerin yasalaşmasıyla birlikte daha etkin bir vergi denetim süreci yürütmeyi planlıyor.