Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! İşsizlik maaşı ne oldu?

Pandemide 3 milyondan fazla kişinin yararlandığı kısa çalışma uygulaması 30 Haziran'da sona erdi. Ancak, kısa çalışma ödeneğinden faydalanıp uygulamanın sona ermesi ile sözleşmesi sona erenlerin kaç ay işsizlik maaşı alacakları tartışma konusu oldu. Uzmanlar bu konuya açıklık getirdi.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! İşsizlik maaşı ne oldu?

Pandemi döneminde hükümet ekonomik tedbirlerini arttırdı. Kısa çalışma ödeneği devreye sokuldu. 3 milyondan fazla çalışan bu imkandan faydalandı. Uygulama 30 haziran'da son buldu. 

Kısa çalışma uygulamasının sona ermesi ile birlikte iş sözleşmeleri feshedilen çalışanların kaç ay işsizlik maaşı alıp alamaycakları tartışma konusu oldu. 

Kısa çalışma ödeneği uygulamasından faydalanan çalışanların bu sürelerinin işsizlik maaşı alacağı aylardan düşürüleceğini ileri sürülmüştü.  Ancak çalışma hayatı uzmanları bu konuda cumhurbaşkanlığı kararını işaret etti. 

Mahsup konusundaki cumhurbaşkanı kararı nedeniyle koronavirüs nedeniyle kısa çalışan işçilerin kısa çalışma aldıkları süre işsizlik ödeneklerinden düşülmeyeceği ifade edildi. 

Yani işyerinden ayrılan bir çalışan kısa çalışma uygulamasının başladığı tarihte ne kadar süre işsizlik maaşı hak etmişse alabilecek. 

Ancak istifa eden, emeklilik nedeniyle işten ayrılan, yaş dışı diğer şartları tamamlayarak istifa eden işçi prim şartlarını sağlasa da işsizlik maaşı alamayacak.

Kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanan kişilerden son 3 yılda en az 600 günü olup son 120 gündür iş sözleşmesi bulunanlar, kısa çalışma sonlandıktan sonra istifa ederek işten ayrılırlarsa işsizlik maaşı alabilecekler.