Pıhtılı, 'Evini yerinde yapmak isteyen köylülerimize destek vereceğiz'
Elazığ depreminin ardından bir yandan hasarlı konutların yıkımı devam ederken, bir yandan da inşaata başlanılan alanlarda konutlar yükselmeye başladı. Sürsürü Mahallesi'ndeki Dilek Sitesi'nin yerine yapılan konutların teslim aşamasına geldiğini aktaran AFAD İl Müdürü Osman Pıhtılı, köylerde de evini yerinde yapanların ruhsat durumuna bakılara destek verileceğini söyledi.
Elazığ depreminin ardından yaraların sarılması için çalışmalar devam ediyor. Bir taraftan ağır hasarlı konutların yıkımı sürüyor, bir taraftan da yeni konutlar yükseliyor.
PIHTILI: HAK SAHİBİ AİLELERE KURA ÇEKEREK KONUTLARINI TESLİM EDECEĞİZ
Afet ve Acil Durum İl Müdürü Osman Pıhtılı, “Bir taraftan biz hasar tespit hak sahiplikleri yapılırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi’ne de konutlarımızı da yaptırıyoruz. AFAD konutlarını yaptırıyor. Hazine arazilerinde bir çok noktada konutlar başladı. Yıkılan binalarda Dilak Apartmanı’nın bulunduğu yerde konutlar başladı. Arkasından Bızmişen’de ikinci etap 780 konut başlamıştı. Yazıkonak başlamıştı. Bu ihalelerin ilk yapılanlar hemen hemen bir çoğu bitme aşamasına geldi. Hatta Dilek Apartmanı’nın şu anda son günlerinde teslim haftasındalar. Muhtemelen onlar Ağustos ayı içerisinde teslime başlanacak. Diğer Bızmişen’de yapılan 780 konut, akabinde Yazıkonak’ta yapılanlar; bittikçe biz hak sahibi ailelere kura çekerek konutlarını teslim edeceğiz. Nereden kura çekilecek, neresi çıkarsa o konutunu teslim alacak” ifadelerini kullandı.
PIHTILI: YER SEÇİMİ İŞLEMLERİ DE ŞU ANDA KÖYLERDE YAPILIYOR
Köylerde altı bin ile yedi bin arasında hasarlı konutun bulunduğunu kaydeden Pıhtılı, “Bir taraftan da 6-7 bine yakın köylerde hasarlı konutlarımız var. Bunlarla da ilgili yer seçim çalışmalarını yapıyoruz. Köylerdeki 150 günlük bir hak sahipliğinden haricinde köylerdeki konutların nereye yapılacağı ile ilgili bir tespit yapılması gerekiyor. Kişi bazlı. Yani 6 bin tane insana yer seçmek zorundasınız. 6 bin tane hak sahibiniz var ise 6 bin insan için ayrı ayrı işlem yürütmeniz gerekiyor. Bu da yaklaşık 2-3 aylık bir sürece tekabül ediyor. Daha sonra başlaması gerekiyordu ama köylerdeki vatandaşlarımız da mağdur edilmesin diye; biz bunu da AFAD olarak hak sahipliği ile birlikte başlattık. AFAD hak sahipliği yer seçimi ve borçlandırma sürecini birlikte yürütüyor. Yer seçimi işlemlerinde şu anda köylerde yapılıyor. 18 köyde AFAD’ın konutları başladı. Yer seçimi tespiti yapılan vatandaşlarımızın köylerde de konutları başladı, başlamaya da devam edecek” şeklinde konuştu.
PIHTILI: VATANDAŞIN YAPMAK İSTEDİĞİ YERİN RUHSATININ UYGUN OLMASI GEREKİYOR
Köylerde evleri hasar gören vatandaşların çoğu evlerini destek alarak yerine yapmak istiyor. İl Müdürü Pıhtılı, “Köylerde önceliğimiz vatandaşın kendi yeri. Hak sahibi ailenin önce yer seçimi ekipleri yani mühendis arkadaşları şu anda bütün köylere dağıtmışız, köylerde çalışma yapıyorlar. Vatandaş hak sahibi aile ile irtibat kurup konutunu nerede yapmak istediğini soruyor. Ama yapmak istediği yerin de ruhsata uygun olması gerekiyor. Eğer kendi gösterdiği yer ruhsata uygunsa, çekme mesafeleri, kadastro yolunun olması, varislerinin olmaması veya varsa da varislerinin muvafakat etmesi ve herhangi bir afet bölgesinde olmaması gerekiyor. Bazı kriterler var. Eğer bu şartları sağlıyorsa vatandaşın önce kendi yer. Gösterdiği yerlerden kendi yeri. Diyelim ki bununla ilgili hiç yer yok. Yani bir problemi var, çözemiyor. O zaman da köyün yakınında hazine arazisi veya köy merasından yer seçimini yaparak vatandaşlarımızın konutlarına oraya başlıyoruz” dedi.