Pirinçci riskli yapılara dikkat çekti

Pirinçci İlimizdeki riskli yapıların varlığına dikkat çekerek, riskli yapılarla ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi için Elazığ Belediyesinin geçici olarak yetkilendirildiğini vurguladı

Pirinçci riskli yapılara dikkat çekti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinçci, müdürlüğün yaptığı çalışmalar, uyguladığı yaptırımlar ve de kentsel dönüşüm konularıyla ilgili Elazığ Fırat Gazetesine değerlendirmelerde bulundu.

Çevre Müdürlüğünün çevreye olumsuz etkileri olan işletmelere ceza yazdığını belirten Çevre ve Şehircilik Müdürü Mustafa Pirinçci, kuruma ilişkin şu bilgileri verdi: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü; altyapı ve kentsel dönüşüm, yapı ve yapı malzemelerinin denetimi, kamu kuruluşlarının yapı kontrollüğünden, çevre ve tabiat varlıklarını koruma gibi geniş bir yelpazede görev yapmaktadır.  

Müdürlüğümüz Çevre Kanunu çerçevesinde ilde yapılan veya yapılacak her türlü yatırım ve faaliyetin çevreye verebileceği zararların minimize edebilmesi amacıyla, inşaat aşamasından itibaren denetim, izin, iş ve işlemleri yürütmekte ve takip etmektedir. Bu çerçevede 2016 yılında toplam 279 adet, 2017 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 99 adet çevre denetimi yapılmıştır. Bu konuda özellikle BİMER ve Alo 181 çevre hattından gelen her türlü ihbar, şikâyetler personel tarafından da yerinde incelenmekte, sonuçları hakkında ilgili şahıs ve kurumlara bilgi verilmektedir. 2016 yılı içerisinde yapılan denetimler sonucunda çevreye olumsuz etkileri tespit edilen 10 işletme ve şahsa 382 bin TL, 2017 içerisinde ise 4 işletmeye 131bin TL idari yaptırım uygulanmıştır.”

24 SAAT ONLİNE TAKİP ETTİKLERİNİ AKTARDI

İlimizde TKDK’nın yatırım teşvikleri ile sayıları 350`yi bulan tavuk çiftliklerinden kaynaklanan özellikle koku ve atık şikâyetleri kamuoyunu meşgul ettiğini ifade eden Pirinçci, “Tavukçuluk sektörü konusunda yatırımın fazla olduğu Manisa ve Afyon illerinde Müdürlüğümüz teknik personeline inceleme yaptırılarak, sektör temsilcileri ile birlikte ilimizde bu sektöre yönelik alınacak tedbirlerle ilgili altyapı oluşturulmuştur. Bu konuda özellikle ilimizde Mahalli Çevre Kurulu kararıyla kurulacak tavuk çiftliklerine en yakın yerleşim yeri ve meskene mesafe şartı getirilmiş, tesislerin mevzuattaki standartlara göre uygunluğu da denetlenmekte ve takip edilmektedir. İl Müdürlüğümüzce ilimizin hava kalitesi ve büyük sanayi tesislerine ait emisyon değerleri 24 saat online olarak takip edilmektedir. İlimizin hava kalitesini index.havaizleme.gov.tr adresinden vatandaşlarımızda online olarak takip edebilirler” dedi.

‘HER YIL 5-11 HAZİRAN’DA ÇEVRE HAFTASI ETKİNLİKLERİ YAPILMAKTADIR’

Ambalaj atığının geri dönüşümünü sağladıklarını söyleyen Pirinçci, “İlimizde oluşan atık yağ, atık akü ve tıbbi atık gibi çeşitli tehlikeli atıkları ve ambalaj atıklarının toplanarak geri dönüşüm ve bertaraf sağlanması da İl Müdürlüğümüzce takip edilmekte ve denetlenmektedir. 2016-2017 yılları içerisinde toplam 1milyon 600bin Kg tehlikeli atık, yaklaşık 8milyon kg ambalaj atığının geri dönüşümü ve bertarafı sağlanmıştır. Çevre farkındalığı oluşturmak amacıyla da her yılın 5-11 Haziran Çevre Haftası etkinlikleri yapılmakta, ayrıca 2016-2017 Eğitim öğretim yılında 50 okulda çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik çevre eğitimleri verilmiştir” ifadesinde bulundu.

‘1.232 ADET RİSKLİ BİNAMIZ VAR’

Altyapı ve kentsel dönüşüm konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Pirinçci, “İl Müdürlüğümüz başlıca ildeki riskli alanların belirlenmesi, riskli binaların tespiti ve kira yardımlarının ödenmesi gibi işlemleri yapmakta ve bunları takip etmektedir. Bu kapsamda kentsel dönüşümün başladığı 2012 yılından itibaren İl Müdürlüğümüzce ilimizin merkezinde bulunan toplam 5 mahallede riskli alan çalışması yapılmış, Cumhuriyet ve Sürsürü Mahallesi için ‘Riskli Alan’ kararı alınarak, Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu alanlarla ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi için Elazığ Belediyesi geçici olarak yetkilendirilmiştir. Bu alanlarla ilgili çalışmalar Elazığ Belediyesince yürütülmektedir.2017 ağustos ayı sonu itibariyle ilde toplam 1.232 adet riskli bina tespit edilmiş, bu binalardan 1.047 adedinin yıkımı gerçekleştirilmiştir. Yıkım sonucunda toplam 13 milyon 416 bin 395 TL kira yardımı yapılmıştır” diyerek kentsel dönüşüm alanında yürütülen çalışmalar ile ilgili olarak bilgiler verdi.

‘RİSKLİ BİNA TESPİT SÜRECİNİN BİLİNMESİNDE YARAR VARDIR’

Kamuoyunu meşgul eden konulara da eğilen Pirinçci, “Yine bu günlerde kamuoyunu meşgul eden konulardan birisi de Abdullahpaşa Mahallesi’nde bulunan ve yeni yapı olduğu halde neden bu yapıların riskli yapı kapsamına alındığı ile ilgili sorulardır. Konunun açıklanması ve kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi amacıyla öncelikle ‘riskli bina’ tespit sürecinin bilinmesinde yarar olacaktır. Kanuni olarak, riskli bina tespitinin başlangıcı; malik veya maliklerin binaları için lisanslı yapı denetim firmalarına risk analizi için başvurusuyla başlar. Binada gerekli donatı röntgen işlemleri yapılarak ve beton karotları alınarak numuneleri laboratuar sonuçlarına göre binanın mevcut durumunun rölevesi doğrultusunda yeniden statik hesapları yapılır ve bu hesapların sonuçları değerlendirilerek binanın risk durumu belirlenir. Lisanslı yapı denetim firması riskli binanın Bakanlık sistemine girişini yaparak onay için İl Müdürlüğüne hazırlanan dosyayı sunar. İl Müdürlüğü gerekli tetkikleri yaparak onay vermesine müteakip riskli binanın tapu kütüğüne riskli bina şerhi konulması için Tapu Müdürlüğüne yazı ile bildirir. 6306 Sayılı Yasa Gereği Riskli Bina şerhi bırakılan binaların maliklerine Tapu Müdürlüğünce şerh bırakıldığına dair ve 15 günlük itiraz hakkı olduğunu bildiren tebligatlar yapılır. Binasının riskli olmadığına dair itirazı olan malikler 15 günlük kanuni süre içerisinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itirazda bulunurlar. İtiraz edilen binanın dosyası İlimizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kurulmuş olan ve dört akademisyen ve üç teknik personelden oluşan Riskli Yapı Tespitine İtiraz Değerlendirme Teknik Heyetine gönderilir. İtirazlar teknik heyetçe karara bağlanır.

Riskli yapı olarak belirlenip yıkılan binaların bulunduğu taşınmazlar üzerinde yapım aşamasında anlaşma sağlanamaması durumunda hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile alınan karara katılmayan maliklerin arsa payları; 6306 Sayılı Yasanın 15/A maddesinde belirtilen usule göre, arsa payı değeri üzerinden anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır.”

Abdullahpaşa Mahallesi’ndeki bahse konu site 12 Blok ve 36 bağımsız bölümden ibarettir. Bu bloklardan sadece C Bloktaki bir bağımsız bölümün maliki itirazda bulunmuştur. Bu dosya İl Müdürlüğünce itiraz heyetine iletilmiştir. İtiraz heyeti dosya üzerinde yaptığı incelemeler neticesinde yeniden karot alınmasına ve ilgili belediyesinden projesinin istenmesine karar almıştır. Bu karar doğrultusunda İl Müdürlüğü nezaretinde yapı denetim firmasına yeniden karot aldırılmıştır. İtiraz heyeti İl Müdürlüğü nezaretinde alınmış karot sonuçları ile Belediyesinden alınan onaylı proje ile yeniden inceleme ve değerlendirmeleri yaparak itiraz edilmiş olan bu C Blokun riskli bina olduğuna dair komisyon kararı almıştır” diyerek işleyişin nasıl olduğunu da aktardı.