Romatoid Artrit Nedir? Fırat Üniversitesi'nden Erken Teşhis Uyarısı!
Romatoid artrit tedavi edilmezse eklem sorunlarına yol açabilir. Erken teşhisle ciddi komplikasyonlardan kaçınmak mümkün.
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Karataş, romatoid artrit hastalığının tedavi edilmediği takdirde ciddi eklem sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Türkiye'de ve dünyada en sık görülen romatolojik hastalıklardan biri olan romatoid artrit, el ve parmak eklemlerinde ağrı ve şişlik ile kendini gösteriyor.
El ve Parmaklarda Ağrı ve Şişlik Romatoid Artrit Belirtisi Olabilir
Doç. Dr. Ahmet Karataş, romatoid artrit hastalığının özellikle el, parmak eklemleri, el bileği ve dirseklerde ağrı ve şişlik şeklinde geliştiğini belirtti. Bazı yaşlı hastalarda ise ayak ve dizlerde şişlik, ağrı ve kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu tarz şikayetleri olan kişilerin vakit kaybetmeden bir romatoloji uzmanına başvurmaları gerektiğinin altını çizen Karataş, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Sabah Tutulmaları Önemli Bir Belirti
Romatoid artrit hastalığında ağrıların özellikle sabah saatlerinde daha yoğun görüldüğünü belirten Doç. Dr. Karataş, sabahları yaşanan eklem tutulmalarının 30 dakika ile 1 saat sürebildiğini ve bu tür şikayetleri olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini ifade etti.
Erken Teşhis ve Tedavi Ciddi Eklem Problemlerini Önleyebilir
Doç. Dr. Karataş, romatoid artritin erken teşhis edilmediği takdirde eklemlerde kalıcı hasar bırakabileceğini söyledi. Çeşitli laboratuvar tetkikleri ve klinik muayenelerle tanı konulan hastaların tedaviye hızlı bir şekilde başlaması gerektiğini belirtti. Karataş, tedavide altı aydan fazla gecikme olması durumunda ciddi eklem sorunları ve yaşam kalitesinde düşüş gibi komplikasyonların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.