Sedef'in sanat'a dönüştüğü eller
Elazığ haber: İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan elde edilen sedef, Elazığlı kadınların ellerinde ahşapla buluşturularak, sandalyeden sehpaya, sandıktan rahleye, bastona ve takılara kadar pek çok üründe kullanılıyor
Selçuklu ve Osmanlı el sanatlarında önemli bir yere sahip olan sedef işlemeciliği, genellikle kadınların gösterdiği ilgi sayesinde ayakta kalmayı başarıyor. Takılardan süs eşyalarına, dekorasyondan hediyeliklere kadar pek çok alanda yer alan sedefler, zorlu süreçlerin ardından ahşaba işleniyor. Sedefle süslenen sandık, sandalye, rahle ya da tespih gibi ürünlerle kolye, bileklik ve küpe gibi takılar, Elazığ kadınlarının ince ince işlemelerin ardından tezgâhtaki yerini alıyor.
‘SEDEFTE USTA SIKINTISI YAŞIYORUZ’
İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan çıkarılan sedefin ilk önce kaynatılarak temizlendiğini belirten sedef ustası Arif Koçman, “35 yıldır bu işle uğraşıyorum. Palu’da bu kursun hocalığını yapıyorum. Halk çok yoğun ilgi gösteriyor. Şuan kursiyerlerimiz kadınlar. Ama ilerleyen zamanlarda talep olması durumunda erkeklere de eğitim vermek istiyoruz. Palu’da 25 tane kadına bu kursu veriyorum. Sayı ilk başta fazla gibi görünüyor. Ama usta sıkıntısı yaşıyoruz. Buna rağmen yine de kursiyer sayılarını düşürmek istemiyoruz. İŞKUR özellikle buradaki kadınlarımızın istihdam edilmesinde önemli rol oynuyor. Palulu kadınlarda bu işe olduğundan fazla değer veriyor. Ayrıca toplumda sedef ürünlerinin pahalı olduğu algısı var. Ama aslında her bütçeye uygun sedef eserleri bulunabilir. İşçiliğine ve üründeki sedefe göre fiyat değişir. Uygun fiyatlarda olan ürünlerimiz de var” şeklinde konuştu.