TOKİ sakinlerini bezdirdi
24 Ocak 2020'de yaşanan depremin sıkıntıları hala devam ederken bu sıkıntılara bir de TOKİ'lerde yaşanan sıkıntılar eklendi. Elazığ'da günlük bağımsız siyasi gazete olarak yayın hayatını sürdüren Günışığı Gazetesinin özel haber olarak manşetlerine taşıdığı 'Kimin neye göre belirlediği bilinmeyen ve gelişigüzel toplanan aidatlar ile doğalgaz faturaları TOKİ sakinlerini bezdirdi.' haberi tarafımıza ulaşan bilgilerle eşleştirildiğinde haberin doğruluğunu bir kez daha ortaya koydu.
Elazığ'da günlük bağımsız siyasi gazete olarak yayın hayatını sürdüren Günışığı Gazetesinin yapmış olduğu habere göre Elazığ'da yapılan birçok TOKİ'de sorunların bitmediğini adeta sorunlar yumağı haline gelerek vatandaşların çileden çıktığını gözler önüne serdi. Yapılan haber ile tarafımıza ulaşan bilgiler haberin doğruluğunu bir kez daha ortaya koydu.
TOKİ'nin adeta gelişigüzel hareket ettiği, Yemişlik, Çatalçeşme, Bizmişen derken aylık aidat, Elektrik ve Doğalgaz Faturaları Palu’daki TOKİ sakinlerini de çileden çıkardı. Harcamadıkları enerji ve tamamlanmamış eksikliklerinden dolayı kullanmadıkları konutlarına istenen aidatlar site sakinlerini ayağa kaldırdı.
KULLANILMAYAN ENERJİYE FATURA
Elazığ ve Sivrice’den sonra Palu’da yapımı tamamlanan TOKİ’lerde de aynı sıkıntılar baş gösterdi. Uygun olmayan mevsim şartlarına rağmen yapımı tam anlamıyla tamamlanamayan TOKİ’lere insanlar mahkûm edilerek bir taraftan oturdukları evlerinden zorunlu olarak çıkarıldılar bir taraftan da eksiklikleri tamamlanmayan TOKİ konutlarında kullanmadıkları enerjiye dünya kadar fatura ödemek zorunda bırakıldılar.
ÇIKMAK ZORUNDA KALDILAR
Depremin üzerinden iki yıl geçtikten sonra evleri kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılmak istenen sayısız hak sahibi kendilerine gelen tebligatlarla uygun olmayan mevsim şartlarına rağmen evlerinden çıkmak zorunda kaldılar.
YENİ BİR MAĞDURİYET
Yetkililere göre yapımı tamamlanan ancak tamamlanmış denilen konutların ekseriyetinde birçok eksiklikler olmasına rağmen taşınmak zorunda kalan Palulu vatandaşlar hem oturdukları evlerinden oldular hem de taşındıkları TOKİ konutlarındaki eksiklikleri tamamlamaktan dolayı yeni bir mağduriyet yaşadılar.
KABLOLAR DIŞARIDA
Taşındıkları konutların birçoğunda alışılmış eksiklikler devam ederken birçoğunun da elektrik ve internet tesisatlarının ortada açıkta olması pes dedirtti. Sorunların site yönetimine bildirilmesi üzerine şikayetlerin olduğu konutlara giden site çalışanlarının da sorunları küçümseyip burun kıvırmaları TOKİ sakinlerinin dertsiz başımızı derde sokacağız şeklinde tepki göstermelerine neden oldu.
FATURALAR DA CABASI
Ortak gider adı altında ödedikleri aidatların miktarının kim tarafından nasıl belirlendiğini bilmeyen TOKİ sakinleri; “Bu aidatları kim nasıl ve neye göre belirledi bilmiyoruz ama sitenin sözüm ona genel gider temizlik ve çevre düzenlemesi adı altında toplanıyormuş diyerek şunları kaydettiler:
TOPLANAN PARALARIN MİKTARI
Burada tam 200 konut var, toplanan paraların miktarını varın siz düşünün. Bu paralar kime gidiyor, nereye veya nerelere harcanıyor bilen yok. Kaldı ki bu 200 konutun yarısından çoğu mevsim şartlarından ve konutlardaki eksikliklerin tamamlanmamasından dolayı boş. İnsanlar bu kış şartlarında bu konutlara taşınmadı. Birçoğu Elazığ’da ikamet ediyor büyük bir kısmı da yine Palu Merkezde oturmaya devam ediyor.
KULLANILMAYAN EVE 750 TL FATURA
Kullanılmayan konutlara dünya kadar aidat, elektrik ve doğalgaz faturası ödüyoruz diyen Palu’daki TOKİ sakinleri bu ay kapısına kilit vurmadığımız eve 750 TL Doğalgaz faturası geldi. Bu binalarda pay ölçer cihazı yok mu kullanılmayan enerjiye nasıl 750 TL fatura düzenlenir bu nasıl bir sistemdir anlayamadık.
BOŞALTILMASAYDI ELEKTRİKLER KESİLECEKTİ
Elektrik faturaları da Doğalgaz faturalarından geri kalmıyor diyen bir başka TOKİ sakini ise kendilerine 755 liralık doğalgaz faturası geldiğini ifade ederek tepkisini şöyle dile getirdi: kentsel dönüşüm kapsamında evlerimizi boşaltmamızı istediler.
YENİDEN ELDEN GEÇİRİLMESİ LAZIM
Boşaltmayanların elektriklerinin kesileceği duyurulunca mecburen evimizi boşalttık ve teslimi yapılan ancak birçok eksiği bulunan TOKİ Konutlarına taşındık. Elektrik tesisatlarındaki eksiklikler başta olmak üzere mutfak tezgahları banyo ve tuvalet akarlarından tutun da bir çok yerin yeniden elden geçmesi gerektiği için sadece eşyalarımızı bırakıp Elazığ’daki evimizde yaşamaya devam kararı aldık.
PAYÖLÇER CİHAZI YOK MU?
Oturmayı bırakın henüz eşyaları bile dizmediğimiz eve 750 TL Doğalgaz, yaklaşık 200 TL aidat bir o kadar elektrik faturası geldi şok olduk. Aidatı anlarız da elektrik ve doğalgaz faturalarına ne demeli bilmiyoruz. Bu konutlarda pay ölçer cihazlarının bulunması gerekmiyor mu? Pay ölçer cihazı varsa tüketilmeyen bir enerji faturası nasıl düzenlenir? Yoksa neden insanlara haksızlık ediliyor da bir pay ölçer cihazı takılmıyor?
TOPLANAN AİDATLAR NEREYE GİDİYOR?
Toplanan aidatların nereye gittiğini merak ediyoruz diyen bir başka TOKİ sakini; “Normal sitelerde de aidatlar toplanır ama yılın belirli dönemlerinde site yönetimleri topladıkları aidatları nerelere harcadıklarını site sakinlerine ibra ederler. Yeni seçilecek yönetime de harcama kalemlerini bir bir izah ederler. Şimdi burada tam 200 konut var dolayısıyla 200 konuttan dünya kadar aidat toplanıyor. Toplanan bu aidatların nereye gittiğini bilmediğimiz gibi aidat miktarının neye göre belirlendiğini de bilmiyoruz.” Dedi.
BABALARININ KESESİNDEN YAPMIŞLAR GİBİ
Siyasilerin de bu konularla ilgilenmediklerinden yakınan TOKİ sakinleri Allah’a çok şükür öyle siyasetçilerimiz var ki hepsi de Allah’a emanet. Ekranlara çıktıklarında milletin gözünü boyamak için atıp tutarlar biz bu kadar konut yaptık bu kadar anahtar dağıttık diye de hava atarlar. Sanki konutları babalarının kesesinden yapmışlar gibi.
TOKİ’LER KADER OLMAMALI
Özellikle içerisinde kimsenin yaşamadığı konutlara düzenlenen faturalarla ilgili siyasilerin bir çalışma yapması gerekir diyen Palu’daki TOKİ sakinleri TOKİ’ler kader değildir diyerek şunları söyledi: bakın yarın bir gün yine sahnelere çıkacaksınız. Hiç değilse bugün gelin bu insanların neler yaşadığını görün de yarın yüzünüz olsun buralara gelmeye.
ULTRALÜX VİLLA AİDATLARI GİBİ
Ev alır gibi fatura ödüyoruz, ultralüx villalarda yaşıyormuş gibi aidat ödüyoruz. Birçoğumuz ilçemize olan sevdamızdan dolayı emekli olduktan sonra ilçemize geldik, birçoğumuz sapa sağlam evlerimizden devlet emretti diye çıktık bu konutlara geldik ama eksikliklerden dolayı yerleşemedik bile. Yerleşmediğimiz, yaşamadığımız evlere fatura düzenlenmesini birilerinin açıklaması gerekir.
Kaynak: Günışığı Gazetesi