Türkiye'de Elaziz, Elaziz'de Gelaziz
Elazığ'da başarılı işlere imza atan Genç Elazığlılar Derneği markalarına bir yenisini daha ekledi ve Gelaziz dergisinin 2. sayısını çıkardı.
Elazığ’ı tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmayı amaçlayan Genç Elazığlılar Derneği, Elazığ’ın tarihi dokusunu, tarihi kalıntılarını, Elazığ insanının mertliğini ve neşesini ön plana çıkardığı Gelaziz dergisini bin bir emekle Elazığ’ın ve tüm Türkiye’nin beğenisine sundu.
Genç Elazığlılar Derneği Başkanı Fuad Ülger, Gelaziz dergisinin büyük, güçlü ve azimli bir ekibin zorlu çalışmalarından süzülerek ortaya çıktığını belirterek, “Genç Elazığlılar Derneği 2012 yılında kuruldu. Amacımız Elazığ’ımızı öncelikle ülkemize, ardından tüm dünyaya tanıtmak. Çok heyecanlı bir ekibimiz var. Dernek üyelerimizin her biri çok büyük çaba harcıyor. Sivrice’de yaptığımız festival için arkadaşlarımız çok emek verdiler. Dergimizde festivale epey yer verdik. Çünkü Sivrice ilimizin turizm potansiyeli en yüksek yeri olma özelliğine sahip. Sivrice’nin gölü ve batık kenti özellikle turizme elverişli potansiyellerimiz. Sivrice’de yaptığımız festivale 20 binin üzerinde vatandaşımız katıldı. Elazığ ve Sivrice nüfusu açısından düşündüğümüzde bu rakamın ilk festival olmasına rağmen iyi olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Kültür Bakanlığı’nın ve Elâzığ Valiliği’nin projelerini desteklediğini söyleyen Ülger, maddi anlamda özellikle Van Valiliği’ne atanan Murat Zorluoğlu’nun çok yardımcı olduğunu ayrıca festivalde Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak ve Sivrice Kaymakamı’nın desteklerini esirgemediğini ifade etti. Yaklaşık 400 bin TL’lik büyük bir projeyi başardıklarını vurgulayan Ülger, “2 gün boyunca havada, karada ve suda her türlü etkinliği yaptık. Festivalimiz ulusal basına da yansıdı. Gelaziz dergisini inceleyenler göreceklerdir, 10-11 sayfasını festivalde çekilen fotoğraflara ve etkinliklere ayırdık” ifadelerini kullandı.
‘GELAZİZ DERGİSİ BİR PROJE DERGİSİ’
Ülger, Gelaziz dergisinin para kazanma amacıyla çıkarılmadığını ve bir proje dergisi olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelaziz dergisi 70 sayfa olarak 2 ayda bir çıkmaktadır. Gelaziz dergisini ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Zaten bir proje dergisi olarak çıkarıyoruz. Nasıl finanse olduğumuzu soracak olursanız, dergimizin içerisinde reklam alanlarımız mevcut. Elazığlı iş adamlarının reklam vermesiyle ve destekleriyle dergimizi çıkardık. Elde ettiğimiz reklam gelirleriyle baskı ücreti, profesyonel fotoğrafçı ücreti ve derginin dizayn ücretini karşıladık.
GELAZİZ DERGİSİ TÜRKİYEYİ GEZİYOR
Gelaziz dergimizi Elazığ’ın tanıtımı için Hazar Turizm otobüslerinde seyahat ederken yolcuların rahatlıkla okuyabilmesi için koltuk arkalarına bıraktık. Birlik Seyahat araçlarında da koltuk arkalarında yine dergimiz var. Malatya, Bingöl ve Diyarbakır’a Birlik Seyahat ile giden yolcular ve Hazar Turizm’le Türkiye’nin birçok şehrine seyahat eden yolcular bu dergiyi okuyabilecek. Dolayısıyla Elazığ’ın tanıtımı hızlandırılmış olacak. Günde Hazar Turizm’in Elâzığ’dan 14 otobüsü, Birlik Seyahat’in ise 70 aracı hareket ediyor. Uzun saatler süren bir yolculukta dergiyi elinize alıp illaki bakarsınız. Böylece çok fazla kişinin dergiyi okuması ve Elazığ’ı tanıtılması sağlanmış oluyor. Günde 1500, 2 ayda ise 100 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.
DERGİDE GÖRSELLİK ÖN PLANDA
Dergimizde daha çok görselliği ön planda tuttuk. Elâzığ’ın tarihi dokusunu ve doğa güzelliğini en iyi fotoğrafların anlatacağını düşünerek yazıları az tutup fotoğraflara bolca yer verdik. Öncelikli amacımız, seyahat eden insanlara Elâzığ’ı tanıtmak fakat ikinci bir amacımız da insanları bir nebze de olsa sosyal medyadan uzaklaştırıp kültürel anlamda katkıda bulunmaktır.
2 HAFTA BOYUNCA FOTOĞRAF ÇEKİMİ YAPILDI
Yaklaşık iki hafta boyunca profesyonel bir fotoğrafçı, dergide yer alan fotoğrafları çekti. Dergimizin ana teması insandı. Bölgeye ve ülkeye hitap etmesi açısından ana temamız insan olmalıydı. O nedenle her sayfasında çok doğal çekilmiş insan fotoğrafları var. Derginin tüm fotoğrafları Elazığlı vatandaşlarımıza ait. Derginin sayfalarında yer alan yazılar dernek üyelerimizle vermiş olduğumuz ortak kararla hep beraber yazdığımız yazılardır. Tabi kullanamadığımız fotoğraflarımız var. Yaklaşık 5 bin tane Elâzığ’ın farklı yerlerinde çekilmiş fotoğrafımız var. Hepsine dergide yer vermemiz mümkün değildi. Eledik ve bu resimlere karar verdik.
EMEK VERİLEN BİR ÇALIŞMA
Dergimizin her bir karesinde emek kokusunu, tarihi kalıntıları, Elâzığ’ın mert insanının hüznünü, neşesini bulabileceğiniz Gelaziz dergisini sizlerle buluşturmanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz. Ben bu organizasyonda bulunan ve emek veren herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Gelaziz’in ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Son olarak şöyle diyorum; Türkiye’de Elaziz, Elaziz’de Gelaziz.” / Neslihan Çarıkçı