Uykusuzluk sorununa karşı 12 etkili yöntem Koronavirüse karşı kaliteli uyku şart!

Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalan herkesin uyku düzeni bozuldu. Gerek kaygı, gerek evden çalışma şekli, insanları kalitesiz uykuya itebiliyor. "Kaliteli bir uyku en ideal antidepresandır" diyen Opr. Dr. Arif Eroğlu, bu soruna karşı öneriler verdi.

Uykusuzluk sorununa karşı 12 etkili yöntem Koronavirüse karşı kaliteli uyku şart!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kaliteli uykunun kişiyi stresten koruduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Arif Eroğlu, "Kaliteli uyku bağışıklığı artırarak virüslerden korunmada ve hastalık varsa iyileşme aşamasında çok etkili. Yetersiz ve kalitesiz uyku bağışıklık sistemini zayıflatıp vücudu dayanıksız hale getirir. Güne sağlıklı ve keyifli bir başlangıç yapabilmek için en önemli koşullar arasında rahat bir uyku var. Sosyal yaşamı ve kişisel ilişkileri de olumsuz etkileyen uyku sorunları için hemen ilaç kullanmak yerine vücut dayanıklılığını arttırıcı doğal ve pratik önlemler almak çok daha olumlu sonuçlar veriyor" açıklamasında bulundu.

"KRONİK UYKUSUZLUK ENFEKSİYONLARA DAVETTİR"

Kaliteli bir uykunun en ideal antidepresan olduğunu söyleyen Opr. Dr. Arif Eroğlu, uykunun bedensel dinlenmenin yanında zihinsel fonksiyonların da yenilendiği bir süreç olduğunu ve sağlıklı bir vücut için uykunun süresinden ziyade kalitesinin artırılması daha önemli olduğunu belirtiyor.

"Kronik uykusuzluk virütik enfeksiyonlara davettir" diye ifade eden Opr. Dr. Arif Eroğlu, "Dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü, aşırı gerginlik, performans düşüklüğü, anksiyete, yüksek tansiyon vb. gibi problemlerin altında sıklıkla uyku düzeninde bozukluk yatıyor" diye belirtti.

UYKUSUZLUĞA KARŞI 12 ETKİLİ YÖNTEM

Öncelikle iyi bir uyku için yatak odasında uyunmalı. Televizyon karşısında kısa kestirmelerden kesinlikle kaçınılmalı.

Odanın ve şartların uyumaya uygun olması gerekir. İdeal oda sıcaklığı 22 derecedir. Gürültü, ısı, nem oranı, yatağın rahatlığı, yastığın kalitesi bile uykuyu etkiler; bundan dolayı kişisel seçimlere son derece özen gösterilmeli.

Televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyalar yatak odasında bulundurulmamalı. Gün içi elektronik cihazlarla çok vakit geçirilmesi önerilmiyor.

Yatak odasının karanlık, sessiz, ideal sıcaklıkta olmasına dikkat edilmeli.

Uyurken zifiri karanlık tercih edilmeli, gece lambası yakılmamalı. Melatonin hormonu sadece koyu karanlıkta salınır.

20.30 - 23.00 arasında melatonin hormonu pik yapar. Bundan faydalanmak için bu saatler arasında uykuya dalmak uyku kalitesini artırıyor.

Yatağa yatmadan önce diş fırçalanmalıdır ve tuvalete gidilmelidir.

Akşam 19.00'dan sonra herhangi bir uyarıcı içecek tüketilmemesi alışkanlık haline getirilmelidir. Özellikle çay ve kahveden uzak durmak önemlidir. Yatmaya yakın tüketilen yiyecek ve içecekler de reflüyü tetikleyebilir.

Haftada en az iki gün spor yapılmalıdır. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin akşam sporu yapması faydalı olabilmektedir. Akşam yemeğinden önce yapılan hafif kardiyo gibi sporlar da uykusuzluğa iyi gelmektedir. Ağır sporlar, uykusuzluk sorunu yaratabileceğinden önerilmez.

Aynı saatte yatılıp aynı saatte kalkılmasına dikkat edilmelidir. Öğle 12.00-14.00 arası melatonin salgısından faydalanmak için hafta sonları 1 saat civarında bir uyku tercih edilebilir.

Kaynak:Haber Global