Vatandaşlar Tepkili: Böyle Tedbir Alınmaz!

Vatandaşlar, yoğun olarak kullanılan 3 caddenin araç trafiğine kapatılmasına tepki gösterdi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Vatandaşlar Tepkili: Böyle Tedbir Alınmaz!

İlimizde koranavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararla; vatandaşların yoğun olarak kullandığı 3 cadde sosyal mesafeye dikkat edilmesine olanak sağlamak amacıyla araç trafiğine kapatıldı. Kararın ardından caddelerin girişlerine ve ara sokaklara barikatlar kurularak, güvenlik güçleri tarafından trafiğe kapatıldı. Bununla birlikte daha önce alınan karar doğrultusunda caddelere girişte HES kodu sorgulaması sıkılaştırıldı. Güvenlik güçleri caddeye girmek isteyen vatandaşların HES kodlarını tek tek sorgulamaya başladı. Fakat bu sırada sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmeyerek, yığılmaların oluştuğu görüldü. Öte yandan vatandaşlar, yoğun olarak kullanılan 3 caddenin araç trafiğine kapatılmasına tepki gösterdi.

İllere göre 7 günlük; her 100 bin kişide görülen yeni tip koronavirüs vaka sayılarına ilişkin güncel veriler geçtiğimiz günlerde açıklandı.  Açıklanan verilere göre; 10 nisan- 16 nisan tarihleri arasında ilimizde koronavirüs 100 bin kişide; 311, 93 oranında oldu. Kırmızı kategoride yer alan Elazığ’da vaka sayıları her geçen gün artış göstermekte. Artan vaka sayılarını azaltmak amacıyla İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Vali Erkaya Yırık başkanlığında toplanarak pandemiyle mücadele kapsamında yeni tedbir kararları aldı. Alınan karar doğrultusunda  vatandaşların yoğun olarak kullandığı; Gazi, Vali Fahri Bey ve Hürriyet Caddeleri ikinci bir emre kadar 09.00 ile 19.00 arasında araç trafiğine kapatıldı. Dün uygulamaya konulan karar çerçevesinde polis ve belediye ekipleri, cadde başları ile ara sokaklara barikatlar kurarak 3 caddeye bağlantıyı kesti. Bununla birlikte daha önce alınan karar doğrultusunda caddelere girişte HES kodu sorgulaması sıkılaştırıldı. Güvenlik güçleri, caddeye girmek isteyen vatandaşların HES kodlarını tek tek sorgulamaya başladı. Fakat bu sırada sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmeyerek yığılmaların oluştuğu görüldü. Öte yandan vatandaşlar, yoğun olarak kullanılan 3 caddenin araç trafiğine kapatılmasına tepki gösterdi.

“YERİNDE OLMAYAN TEDBİR GİRİŞİMİ”

Caddenin trafiğe kapalı olmasını yerinde olmayan tedbir girişimi olarak değerlendirdiğini ifade eden Buğrahan Kızıltuğ; “ Caddenin ortasından yürüyen vatandaş göremiyorum. Bu da tedbirde sıkıntı olduğunu gösteriyor. Öncelikle yığılmaları ortadan kaldırmalıyız. Ramazan ayında vakalarda ve ölüm sayılarında düşme olur dedik fakat her geçen gün artış gösteriyor. Vaka sayılarında azalma nasıl azalma olur bilemiyoruz. Getirilen her yeni tedbir kurallarıyla daha beter sonuç elde ediyoruz. Caddelerin boş olması gerekiyordu. Ramazan ayı yine aynı hatta daha fazla insan yığılması oluyor. Esnafların dükkanlarını kapatması maddi zorluk yaratır. İnsan sağlığının riske atılması daha büyük kayıplar oluşturur. İftardan sonra yasaklar var. Güzel gayet yerinde ama ya gün içerisinde insanların topyekün gezmelerine ne demeli. Vatandaşta bilinçsiz. Kişi önce bilinçli olacak. Kurallar kaideler sonraki işler” şeklinde konuştu.

“YAPTIRIMI OLMAYAN TEDBİRLERİN GEÇERLİLİĞİ OLMAZ”

Kızıltuğ; “Ne yapılırsa yapılsın yaptırımı olmayan tedbirlerin geçerliliği olmaz. Vatandaş canının yanmasını düşünmüyor. Bizim insanlar cebi yanınca bir şeylerin farkına varıyor. İnsan sağlığını düşünmekten başka çaremiz yok. Vakalar birden bire kat kat arttı. Vefatlar aynı şekilde. Yazık günah kim kimin hakkına giriyorsa oturup bir düşünsün derim. Vicdanen rahatlar mı? Ben işime gelip evime gidiyorum. Sevdiklerimi dahi göremiyorum artık. Ben istemez miyim arkadaşlarımla, sevdiklerimle bir araya gelip vakit geçirmeyi. İftara gidip sahura kadar sohbetlerimizi yapardık. Yasaklarla hiç ders alan yok. Tedbirler neye göre kime göre düşündürücü. Ben insan sağlığının bu kadar ucuz ve basite alınmamasını şiddetle savunuyorum. Tedbirlerde para cezası uygulasınlar da görelim nasıl düşüş oluyor. Bu böyledir cebini canından daha çok düşünüyor bizim insanımız” ifadelerini aktardı.

“NEREDE O ESKİ TEDBİRLER

“Her yeni gün getirilen tedbirler bana geçmişte ki tedbirleri aratıyor” diyerek sözlerine başlayan İbrahim Soran; “Şu anki duruma bakınca nerede o eski tedbirler diyorum. Neredeyse bir buçuk yıl oldu pandemi ile savaşıyoruz. Ben ilk zamanlarda ki denetimleri arar durumdayım. Kesinlikle geçilmesine izin verilmeyen ve para cezası uygulanan tedbirler vardı. Vakalar o zamandan bu zamana neredeyse yirmi kat artmış durumda. Yöneticilerinde inisiyatifine bağlı durum. Şehir giriş çıkışlarını kapatma, maddi yaptırım, saat kısıtlaması ve ciddi şekilde kurallar oluşturulmalı. Ben esnafım çok zararım da oldu. Fakat şu anki duruma bir bakalım. Canlar gidiyor, ölümler çok büyük oranda artışta. Canımız yanmadan farkına varmayacağız sanırım. Hastalığın daha fazla artmaması hepimizin en büyük temennisi. Yaptırımı gücü yüksek ve daha çok kısıtlamalar ile bu düşündüklerimizi yapmamız mümkün” şeklinde konuştu.

“CADDELER İNSANLARA AÇILDI FAKAT HÂLÂ  HERKES KALDIRIMI KULLANIYOR”

Sözlerini sürdüren Soran; “Belirlenen üç caddede trafik sorununun ortadan kaldırıldı. Bu ne demek oluyor trafik giriş çıkışı yoksa mesafeyi açabilir. Sosyal mesafede daha çok alan elde edilebilir. İnsanımız bunu bu şekilde anlayamıyor. Caddeler insanlara açıldı fakat hâlâ kaldırımı kullanıyorlar” ifadelerini aktaran Soran; “Hastalık mesafesizliğin ve tamasın sonucudur. Caddelerde geniş alanda yürüyün diye yapılan uygulamalar var. Biz illa dip dibe yürürüz. Kaldırımdan başka yerden yürümeyiz mantığındalar. Niye oradan geçmiyoruz? Niye yasak? Neden izin vermiyorsun? Polisle tartışmalar gereğinden fazla zaten. Polis kurallara uyulmasında görevli memur. Sen kendine sahip çıkamıyorsan, bilinçli değilsen ne yaparlarsa yapsınlar. Sıkı katı yaptırımlar olsun ki görün nasıl vakalar da düşüşler oluyor” ifadelerine yer verdi.

“HES KODU SORGULANIRKEN HERKES İÇ İÇE”

Caddelerin trafiğe kapatılmasının yerinde bir karar olmadığını belirten Ayşe Oğuz;  “Bence caddelerin trafiğe kapatılması  yerinde bir karar olmadı. Herkes dışarıda. Evet araç trafiğine kapatılarak sosyal mesafeyi açmak istediler ama HES kodu sorgularken herkes iç içe. Öncelikle caddelerdeki girişlere koyulan HES uygulamalarına çözüm bulsunlar. Kimisi HES sorgulatmadan geçebilir, kimisi orada kuyrukta bekleyip HES koduyla geçiyor. Güvenlik güçlerimize de yazık. Soruyoruz bunlar neden HES kodu vermeden geçiyor? Bizlere verdikleri cevap ortada tek tabletle bu kadar insanın HES kodunu nasıl alabilirim? Herkesi bekletirsem buradan kimse geçemez. Böyle olunca da vaka sayıları her geçen gün artıyor. Caddeleri araç trafiğine kapatacaklarına, sorunlara çözüm arasınlar. Maskesini takmayan bir sürü insan var. Ama ilimizde ceza uygulanmıyor. Vatandaşın canı yanmasın diyorlar. Hayır efendim herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Vatandaşın canı yansın. Yansın ki bir daha kuralları çiğnemesin” dedi. Fırat Gazetesi - Aysun Çetin/Remziye Kökburi