Verdikleri mücadele ile SGK'yı dize getiren baba-kız, binlerce kişiye umut oldu
Yargıtay, ''akıllı ilaç'' kullanmak zorunda olan kanser hastaları için emsal niteliğinde bir karar verdi. Avukat kızı Dilşat Enhoş tarafından açılan davanın sonucuna göre, akciğer kanseri tedavisi gören 63 yaşındaki Raşit Doğan Enhoş'a, her kürü 11 bin 500 TL olan 'akıllı ilaç' tedavi yöntemi SGK tarafından karşılanacak.
Akciğer kanseri tedavisi gören Raşit Dopan Enhoş'un, Sağlık Bakanlığı'nın onayı ve reçete ile 21 günde bir, altı şişe ilaç kullanması kararlaştırıldı.
Her kürü 11 bin 500 TL olan ilaç, Enhoş'un tümörünü küçülttü. İyileşebilmesi için 2-3 yıl ilacı kullanması gereken Enhoş, ekonomik olarak zorlandı.
Enhoş'un avukat kızı Dilşat Enhoş, 103 bin 500 TL'ye ulaşan akıllı ilaç masrafının SGK tarafından karşılanması için başvuru yaptı. Ancak SGK, "Bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yer almıyor" dedi.
SGK TARAFINDAN KARŞILANACAK
Sözcü'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Enhoş, SGK'ya dava açtı. Ankara 37. İş Mahkemesi, davanın açıldığı 30 Ekim 2019'da "ilacın kullanılmaması halinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracak olmasını dikkate alarak" ihtiyati tedbir kararı verdi ve ilacın tedavinin sonuna dek SGK tarafından karşılanmasına hükmetti.
Yargılama 9 Eylül 2020'de bitti. Anayasaya göre herkesin sağlık ve sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu belirtilen kararda, ilacın SGK tarafından karşılanması gerektiği vurgulandı.
AKILLI İLAÇ NEDİR?
Akıllı ilaçlar, hücrelerin, anormal hale dönüşen işlevlerini bloke etmek amacıyla üretilen hedefe yönelik ilaçlardır. Bu ilaçlar direkt olarak kanser hücresini hedef alır. Kanserin en bilindik yöntemi olan kemoterapi gibi yan etkileri de bulunmamaktadır.