BEBEKLERDE UYKU RİTÜELİ
Çiğdem SARI
Sevgili aileler,
Doğum sonu dönemde bebeğin uykusu ile ilgili “Kaç saat uyumalı?”, “Çok fazla uyuyor, normal mi?” “Uyku düzenini nasıl oluşturmalıyım?”, “Uyku ritüeli nasıl oluşturabilirim?” “Bebeğim nerde uyumalı?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Bu sorularla karşılaşmanız doğaldır, endişelenmeyin.
Bebeğiniz günün büyük bir kısmını uykuda geçirmektedir. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için uykusu en az beslenmesi kadar önemlidir. Çünkü uykuda büyüme hormonu salınmaktadır. Büyüme hormonu salınımı bebeğinizin büyüme ve gelişmesini desteklemektedir. Uykusunu rahat geçiren bebeğiniz daha huzurlu, sakin olacaktır. Bebeğinizin hem gündüz hem de gece uykusu onun için çok önemlidir.
Bebeğiniz birinci ayına kadar ortalama 16-18 saat uyurlar. Yaklaşık 6 saat kadar gündüz uykuları vardır. 3-4 saatlik aralarla sık sık uyanırlar, sonra tekrar uyumaya devam ederler. 4. aya kadar uyku süresi ortalama 14-16 saat olarak değişebilir. Bebeğiniz acıkma, altını kirletmiş olma, kolik ağrısı, uyku ortamının uygun olmaması gibi nedenlerle sık sık uyanabilir. Bebeğinizin dilini anlamanız bu noktada çok önemlidir. Bunun için zamana ihtiyacınız olacaktır.
Bebeğinizin uyuması için en iyi yer kendi beşiği ya da karyolasıdır. 1 yaşına kadar anneleriyle ile aynı odada ancak kendi yataklarında uyumalıdırlar. Bebeğin yatağı annenin yatağına yakın olmalıdır. Bebek karyolası yeterli derinlikte olmalı, güvenlik açısından parmaklık/korkulukları olmalıdır. Bebek karyolasının parmakları arasındaki mesafe 5 cm’den fazla olmamalıdır
Bebeğinizin yatağı karyolaya sıkıca yerleşebilmelidir. Yatak çok yumuşak olmamalıdır. Yatağı sıkıca sarılı yumuşak bir şilte ile kaplanmış olmalıdır. Şilte, yatak ve beşik çerçevesi arasında boşluk kalmamalıdır. Başın kaymasıyla boyunda bükülmelere neden olabileceğinden yastık kullanılmamalıdır. Bebek karyolasının içerisinde yastık, battaniye, oyuncak vb. malzemeler bulunmamalıdır. Unutmayınız ki, Bebeğinizin Uyuması için En uygun Pozisyon Sırtüstü Pozisyondur.
Bebeğinizin rahat uyuması için; odası havalandırılmış, temiz ve loş ışıklı olmalıdır. Bebek yatmadan hemen önce beslenmemeli ve beslenmesinden belli bir süre sonra uykuya hazırlamak gerekmektedir. Banyonun rahatlatıcı etkisiyle bebeklerin uykuya geçiş süreci hızlanmaktadır. Bebekleri uyuturken günlük kıyafetleri değiştirilip, uyku kıyafetleri giydirilmelidir. Uyumadan önce masallar, hikayeler anlatabilir, ninniler söylenebilir. Bu girişimler uyku ritüeli oluşturmak açısından yararlı olacaktır. Sevgili aileler, bebeğinizin uykusu ritüeli için küçük bir aktivite önerisi:
N AKTİVİTE ZAMANI: BİR GECE RUTİNİ OLUŞTURMA ZAMANI
çık tutun ve ortamdaki mal olsun. Geceleri ise, ışıkları kapatın ya da