Şehzadeler şehri Manisa'nın Demirci ilçesinde yetiştirilen, üretilen kırmızı şifa deposu hünnap meyvesinin tarihçesi Çin uygarlıklarına kadar dayanmaktadır. Sağlık alanında çokça işe yarayan hünnap, boyut olarak küçük bir yapıda olsa da içerisinde bolca vitamin, mineral bulundurmaktadır. Zirai yönden hiçbir ilaç katkısı kullanılmayan doğalca yetiştirilen hünnap meyvesi enerjinin adı olarak da bilinmektedir. Kırmızı altın ismiyle adlandırılan hünnap meyvesinin her yıl eylül, ekim aylarında hasat' ı yapılmakta olan şifa deposu hünnap, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere astım, bronşit, şeker, tansiyon gibi hastalıklara da şifa olmaya devam etmektedir.
Bağışıklık sistemini de büyük oranda güçlendirmektedir. Ayrıca kilo problemi olan insanlar da kilo vermede yardımcı olan bu meyve damaklarda eşsiz tat bırakmaktadır. Sporcular tarafından tüketilmesi uzmanlarca tavsiye edilen bu meyvenin kuvvet verici özelliği de vardır. Sinir ve stres hastalıkları için de önerilen bu meyve inanılmaz derecede antioksidan içermektedir. Çörek Otundan sonra her derde deva olan Hünnap meyvesinin faydalı bir hastalık bile yok denebilir. Karaciğer için ilaç olan hünnap kanser hastası olan insanlar da kanserli hücrelerin azaltılmasında destek olmaktadır. Çin de çok yaygın olarak kanser hastalıklarına halk arasında ince hastalık vakalarına engel olduğu için Çin Sağlık Platformlarınca büyük oranda kullanılmaktadır. Ateş düşürücü özelliğe sahip olan hünnap bronşit, nefes darlığına, alerjik hastalıklara, göz hastalıklarına ve histeri ataklarına şifa olup bu hastalıklara karşı koruyucu özellik bulundurmaktadır. Bu meyvenin tazesi kadar kurusu da çokça kuruyemiş gıdası olarak tüketilmektedir. Hünnap meyvesi yabani ağaç bitkisi olup hemen hemen Manisa'nın Demirci ilçesinde her evin bahçesinde bulunup bu ağaç bol sulama, ilaçlama, bakım gibi zahmet istemez. Kalitesi ve lezzetiyle fazlasıyla tercih edilen bu meyve ağaçtan toplanmadan sırık yardımı ile silkme işlemi yapılarak hasat edilmektedir. Meyvesi kadar yaprakları da faydalıdır ıhlamur bitkisi gibi kaynatılıp içilen yaprakları soğuk algınlığı ve gribe karşı kış aylarında adeta ilaç olmaktadır. Ayrıyeten Yaprakları kozmetik sanayiinde de kullanılmaktadır.
2015 - 2016 yılları arasında şahsım tarafından katılınan 4006'ncı TÜBİTAK Bilim Fuarı projelerinde oldukça ilgi çeken bu meyvenin sirkesinin yapımı denenmiş ve başarılı bulunmuştur. Hafif ekşi, tatlı arası tadı olan sirkesi mutfaklarımızda yapılan yemeklerde kullanılarak damaklarda farklı bir tat bırakmaktadır. Manisa' nın Demirci ilçesinin hemen hemen heryerinde Lokumu ve kolonyası nı bulabilirsiniz. Bu farklı tadın , hünnap' ın kiraz' ın ve Akıncılar Şehri Halı' nın başkenti, kültürel mirasın temsilcisi, Şehzadeler Şehri Memleketim Manisa'nın Demirci ilçesinde ki bu eşsiz tat sizleri bekliyor.
Sevgilerimle..