Zerzevan Kalesi fotoğraf sergisi Balıkesir'de açıldı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarında yer alan Zerzevan Kalesinin fotoğraflarını sergileyen özel bir sergi, Fotono21 Derneği tarafından 11 Ekim 2024 tarihinde Balıkesir Fotoğraf Sanat Derneği (BASAF) ev sahipliğinde açıldı.

Zerzevan Kalesi fotoğraf sergisi Balıkesir'de açıldı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi yakınlarında yer alan Zerzevan Kalesinin fotoğraflarını sergileyen özel bir sergi, Fotono21 Derneği tarafından 11 Ekim 2024 tarihinde Balıkesir Fotoğraf Sanat Derneği (BASAF) ev sahipliğinde açıldı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan kalenin tarihi ve estetik dokusunu yansıtan 25 fotoğraf içeren serginin açılışına BASAF üyeleri ve sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Zerzevan Kalesinin büyüleyici atmosferini içeren, tarihi Zerzevan Kalesinin eşsiz güzellikleri ve zengin tarihini yansıtan karelerin, 10 Kasım 2024 tarihine kadar ziyarete açık kalacağı belirtildi.

UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesinde yer alan, dünyada ortaya çıkarılmış son Mithras tapınağına sahip ve Roma’nın Doğu sınırındaki ilk tapınak olma özelliğini taşıyan Zerzevan Kalesi, sergisine ev sahipliği yapan BASAF Başkanı Osman Sipahi, açılışta yaptığı konuşmada "Zerzevan Kalesi fotoğraflarını Balıkesir’de siz değerli fotoğraf dostlarıyla buluşturmaktan çok mutluyum. Diyarbakır’da bulunan Zerzevan Kalesini bu fotoğraflar sayesinde gezmiş kadar olduk. Bu sergi ile iki şehir arasındaki sanat ve dostluk bağlarını kurma anlamında adım atmış olduk. Bundan sonra da bu dostluğun başka etkinliklerle devam etmesini yürekten diliyorum" dedi.

Fotono21 Derneği Başkanı Mehmet Kılıçoğlu ise yaptığı açıklamada, "Uluslararası Dünya Anıtlar Sitler Konseyi

dünyada 6 ülkede kültür mirası ile ilgili ilham verici çalışmaların hikayeleri kayıt altına alındığında Zerzevan Kalesi de bu yerlerden biri seçilmişti. Bizler içinde ilham verici bir alan olan Zerzevan Kalesini 6 yıldır 4 mevsim fotoğraflamaya çalışıyoruz. Zerzevan Kalesi, kazı Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun’un özverili çalışmaları, Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi ve Kültür Turizm Bakanlığının destekleri ile kısa sürede tanınırlığı ve popülerliği artan bir kazı alanı oldu. Bizlerde yurt içi ve yurt dışında yapılan bir çok sergide Fotono21 Fotoğraf Derneği olarak katkıda bulunduk. Çektiğimiz fotoğrafların bir kısmı ile bugün de BASAF’ın ev sahipliğinde Balıkesir’deyiz. BASAF Derneğine, Osman Sipahi başkanımıza, yönetim kurul üyelerine ve dernek üyelerine

ayrı ayrı teşekkür ederiz" diye konuştu.