Başkan Gürkan'dan Aralık ayı SAMEKS verileri değerlendirmesi!

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından açıklanan Aralık ayı SAMEKS verileri, ekonomik canlılığın devam ettiğine işaret ediyor.

Başkan Gürkan'dan Aralık ayı SAMEKS verileri değerlendirmesi!

MÜSİAD Elazığ Başkanı Tekin Gürkan, yapılan değerlendirmede, Aralık ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi'nin bir önceki aya göre 3,1 puan ivme kazanarak 54,9 puanla referans değer üzerinde seyrettiğini belirtti.

Sanayi ve Hizmet Sektörü İvme Kazandı

Gürkan, değerlendirmesinde Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi'nin önceki aya göre 5,3 puan artarak 57,8 seviyesine ulaştığını ifade etti. Yeni siparişlerin artış kaydetmesiyle girdi alımları ve üretimde ivme kazanıldığını belirten Gürkan, bu durumun Sanayi Sektörü'nde ekonomik aktivitenin canlı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi'nin de önceki aya göre 1,4 puan artarak 52,8 seviyesine yükseldiğini vurgulayan Gürkan, satın alım alt endeksindeki azalmaya rağmen iş hacminin artışa geçtiğini ifade etti.

İstihdamda Artış ve Ekonomik Büyüme

MÜSİAD Elazığ Başkanı, Aralık ayında istihdam alt endeksinin önceki aya göre 4,7 puan artarak 51,1 seviyesine yükseldiğini belirtti. Bu durumun, sektör genelinde emek talebinin arttığını gösterdiğine dikkat çeken Gürkan, Türkiye ekonomisinin 2023 yılını 52,6 puan ortalamasıyla kapatarak büyümesini sürdürdüğünü kaydetti.

SAMEKS Bileşik Endeksi'nin Önemi

SAMEKS Bileşik Endeksi, sanayi ve hizmet sektörlerinin performansını değerlendirerek ekonomik aktivitenin genel sağlığını ölçen bir endeks olarak öne çıkıyor. Aralık ayı verileri, Türkiye ekonomisinin güçlü bir büyüme gösterdiğini ve sektörler arasında dengeli bir ivme yakalandığını gösteriyor.