Elazığlı DASK'zedelere Emsal Olacak Karar!

Elazığ haber: Elazığ'da depremzede Adnan Baydaş, 24 Ocak depreminin ardından sigorta parasını almak amacıyla DASK'a başvuruda bulundu. DASK ağır hasarlı olan daireye 3 bin 221 TL ödeme yapınca depremzede Adnan Baydaş mahkeme yoluna gitti. Mahkeme tamamlandı ve duruşma sonucunda mahkeme DASK'ın depremzedeye 91 bin 720 TL artı faiz ödeme yapması gerektiğine karar verdi. Emsal karar olarak değerlendirilen süreci depremzede Adnan Baydaş ayrıntılarıyla anlattı.

Elazığlı DASK'zedelere Emsal Olacak Karar!

Elazığ’da meydana gelen depremin ardından vatandaşlar yıllarca ödeme yaptığı DASK’tan paralarını almak isteyince ciddi sorunlarla karşılaşmışlardı. Hak ettikleri sigorta paralarını almayı bekleyen vatandaşlara çok düşük paralar ödenmişti.

DASK’ZEDELER MAĞDUR OLMUŞTU

Yaşanan durum üzerine DASK’zedeler il yöneticilerinin yolunu tutmuş ve durumu bildirmişti. Ancak mahkemeyhe gitme seçeneceği dışında pek bir çareleri kalmayan DASK’zedeler tek tek dava açmaya başladı. O davalardan biri depremzede Adnan Baydaş’a ait. Sanayi Mahallesi’ndeki evi ağır hasar gören Baydaş DASK yaptırdığı için sigorta parası almak için DASK’a başvuru yaptı. Ama DASK yetkilisi evi incelediğinde önce “bu ev depremden önce zaten hasar almış” diye yanıt verdi.

3 BİN 221 TL DASK PARASINI MAHKEME 103 BİN TL’ye ÇIKARDI

Yapılan görüşmelerin ardından DASK ağır hasarlı depremzedeye sadece 3 bin 221 TL para yatırdı. Bunun üzerine DASK’zede süreci araştırdı ve DASK’ı mahkemeye verdi. Uzun bir sürecin ardından mahkeme sonuçlandı ve mahkame DASK’ın depremzedeye 91 bin 720 TL ödemesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme ödemesi gereken paraya bir de yasal faizi ekledi ve depremzede Baydaş’a DASK’ın 103 bin TL para yatırmasına karar verdi.

DASK’ZEDE ADNAN BAYDAŞ SÜRECİ KANAL FIRAT’A ANLATTI

Yaşanan süreci ilk kez Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan Son Baskı programının sunucusu Furkan Dilaver gündeme getirmiş ve bu davanın emsal nitelikte olacağını belirtmişti. DASK’zede Adnan Baydaş da yaşanan süreci Kanal Fırat Televizyonu’na anlattı.

BAYDAŞ: DASK YETKİLİSİ ‘ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI BENİ BAĞLAMAZ’ DEDİ

Adnan Baydaş, “Bizde DASK yaptırdığımız için duyduk. Sonuçta 100 bine yakın bir para alacaktık. Bu bizim büyük bir ölçüde mazeretimizi giderecekti. Ben çok umutla gittim. DASK’ın eksperiyle çıktık. Evi gördü, kendisine kolon çatlaklarını gösterdim. Eve bakınca ‘ben buraları çekemem’ dedi. Neden olduğunu sordum evde kiracım oturuyordu. Yaklaşık 8 yıl aynı kiracım oturuyordu, aynı aile oturuyordu. Zaten bunlar belediye kayıtlarında da mevcuttur. Kendisine buranın ev olduğunu, eşyalarının olduğunu adamların evini taşımadığını söyledim. ‘beni ilgilendirmez’ dedi. ‘Bana göre bu depremden önce hasar almış’ dedi. ‘Nasıl depremden önce hasar almış? Burada kolonların çatlak olduğu, patlamış olduğu bu şekilde bırakılmaz ki. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’da buraya ağır hasar vermiş’ dedim. O da ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı beni bağlamaz’ dedi” ifadelerini kullandı.

BAYDAŞ: 3 BİN 221 TL PARA YATIRDILAR

Ağır hasarlı olan ve yetkililer tarafından yıktırılan eve DASK’ın 3 bin 221 TL para ödediğini belirten Adnan Baydaş, “DASK’tan bana bir mesaj geldi. Bende para mı yatırdılar diye sevindim. Gittim Vakıfbank’a ağır hasarlı eve 3 bin 221 TL bir para yatırmışlar” şeklinde konuştu.

BAYDAŞ: DASK’IN KENDİ TÜZÜĞÜNDEN KAYNAKLI BİR PROBLEM VAR

Süreç içerisinde DASK’ın avukatlarının uzlaşma yapmadığını belirten Adnan Baydaş; “Bunlar DASK’ın avukatları hiçbir şekilde kimseyle uzlaşma yapmadılar. Bir kişiyle bile yapmadılar. Reddettiler. Dediler ‘bizim ödediğimiz budur biz kendi eksperimizin kararından fazlasını ödeyemeyiz’ dediler. Bende avukatıma hukuki süreci başlatsın dedim. Tabi mahkemeye başvurduk. Mahkeme önce uzlaştırma bürosunun kağıtlarını istedi. Yasa gereği uzlaştırma şart sigortalar zarar etmesin diye. Uzlaştırmadan sonra biz mahkemeye çıktık. Derdimizi anlattık. Ön duruşma oldu. Ön duruşmada hakim dinledi. Belediyeden yıkım kararını istedi çünkü bizimkini belediye yıktı. Çevre ve Şehircilik raporlarını istedi. Beş tane bilir kişi istedi. Ev yıkılmıştı o sıra tam istenildiği süreçte. Beş tane bilir kişi bir de hakimin kendisi geldiler. DASK’ın eksperinin yaptığı itiraz üzerine mahkeme bunu istedi. Orada DASK iddiasında şöyle yazmış ‘Yapıların deprem afeti nedeniyle dördüncü maddesi; gördüğü zararın tespit edilmesinde kullanılan bilimsel yöntemlerden biri de o depremin meydana geldiği merkez üssünde hasar gören yapıların bulunduğu bölge uzaklığıdır’. Yani depremle 34 kilometreymiş. Çok uzaktır diyor DASK’ın eksperi. Depremin çıkış noktası ve yer selim bölgelerine uzaklığı dikkate alındığında yasaya göre mevzuata göre inşa edilmiş bir binada ağır hasar oluşturmayacağı bilimsel bir gerçektir’ Yani diyor ki ‘Bilimsel olarak bu evin hasar görmemiş olması lazım’ dedi. Bilir kişiler geldi. Bilir kişi 20 sayfalık bir cevap vermiş. Cevabında depremin 130 kilometrelik alana zarar verdiğini ispatlamış. Yani 130 kilometrelik alanda. Çünkü Malatya’da da oldu. DASK şöyle bir iddia daha yapmış; ‘yukarıda açıklanacağı üzere de burada asıl konu bina deprem hasarı görmemiş olsaydı da zaten yıkılacaktı. İlgili kamu kurumlarına müracaat edilmesi halinde binayı depreme dayanıklı duruma getirmek için yine de yıkım kararı verilecekti. Dolayısıyla DASK bu yıkımdan sorumlu değildir.’ Yani bu iki madde üzeri bütün dosyaları red edilmiş. DASK’ın kendi tüzüğünden kaynaklanan bir problem” dedi.

103 BİN TL PARA ÖDEMESİ YAPILACAK

Mahkeme kararıyla 91 bin 720 TL alacak olan depremzede Adnan Baydaş’a DASK faiziyle birlikte 103 Bin TL para ödemesi yapacak.

BAYDAŞ: YASAL FAİZİYLE BERABER 103 BİN TL ALACAĞIM

Adnan Baydaş, “Elazığ’da sigorta bilir kişileri yok. O yüzden Ankara’ya yolladılar. İki ayda Ankara’da kaldı. Ankara’da ki bilir kişi de evin tam ağır hasarlı olduğunu, DASK’ın hatalı olduğunu,97 bin 720 TL’lik binayı ödemesi gerektiğini söyledi. Sadece benim metrekarem azdı. Benden sonra olan duruşmada kişiler 140 bin, 150 bin, 180 bine kadar parasını aldı. En az olan yine benim. Ben 103 bin TL alacağım yasal faizle beraber. Çünkü mahkeme kararında 103 bin lira” dedi.

BAYDAŞ: MAĞDUR VATANDAŞLAR 2 YIL DOLMADAN MAHKEMEYE VERSİNLER. MUTLAKA CEVAP ALIRLAR

Bir buçuk yıldır bu konuyla uğraştığını belirten DASK’zede Adnan Baydaş, “Burada üzücü olan şey; ben hak ettiğim bir parayı bir 15 aydır şu an 15 aylık yasal faizle veriyor. Bir buçuk yıldan fazladır çok ciddi problemler çekerek, ciddi emekler vererek kazandım. Çok kızgınım da, üzgünüm de. Mesela ben hakkımı aldım yine. Mahkeme kararıyla da para mı alacağım problem değil. Ama yaşadığım süreç de gerçekten DASK’ın böyle bir kurum olduğunu bilmiyordum. 17 yıl boyunca mesela kendi ailemizin hepsi büyük bir umutla yatırıyorduk. Çok hüsrana uğradık. Kızgınız ama sonuçta yasal olarak hakkımızı almış durumdayız. 2 yıl dolmadan eğer benim gibi durumda olan insanlar varsa ya da orta hasar ya da hafif hasar almışsa kesinlikle bu 2 yıl dolmadan mahkemeye versinler. Mutlaka cevap alırlar” diye ifade etti. 

Kaynak: Kanal Fırat