Elazığlı muhtarlar yine tek ses oldu!

Gümüşkavak Mahallesi Muhtarı ve Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül, hem muhtarların hem de vatandaşların sesi oldu.

Elazığlı muhtarlar yine tek ses oldu!

Başkan Gül; 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından ortaya çıkan sorunların çözümüne herkesin katkı sunması gerektiğini kaydederek; büyük sorunların sadece belediye başkanı ve muhtarların gayreti ile çözülemeyeceğini aktararak, diğer yerel idarecilere de seslendi. Ayrıca Gül; “Herkesin şahsi ve siyasi menfaatlerini bir kenara bırakarak, bu şehrin sıkıntılarını gidermek adına elini taşın altına koyması gerekiyor. Bazı konularda şehrin önünün tıkandığını ne yazık ki duyup, görüyoruz. Elazığ’ın menfaatine olmayan bir şeylerde sırf kendi şahsi menfaatlerini öne koyarak hareket edenleri de gerekirse deşifre de ederiz. Şahsi menfaatler uğruna; kimse bu şehrin geleceğini karartmamalı” diyerek şehrin geleceği ile oynayanlar olduğunu iddia etti. 

Gümüşkavak Mahallesi Muhtarı ve Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül,  Elazığ Fırat Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Yenimahalle Muhtarlık Ofisinde hem muhtarların hem de vatandaşların sesi olan Gül’ü bazı muhtar arkadaşları da yalnız bırakmadı. Gül açıklama yapacağı sırada; Yenimahalle Muhtarı Aytaç Özcan, Sarayatik Mahalle Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, Aksaray Mahalle Muhtarı Özcan Bal, Sanayi Mahallesi Muhtarı Necati Karataş ve Kültür Mahallesi Muhtarı Murat Biter de hazır bulundu.  Bizlerde Elazığ Online olarak Başkan Gül’ün açıklamalarının detaylarını aşağıda sizler için derledik…

MUHTARLARIMIZ, TEK ÇATI ALTINDA VE TEK SES OLMAYI BAŞARDI!
 
Elazığ Muhtarlar Derneği’nin neden kurulduğuna açıklık getiren Gümüşkavak Mahallesi Muhtarı ve Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül, “Muhtarlarımızı bir arda tutarak, Elazığ’ımızın var olan sıkıntılarını ve oluşabilecek sıkıntılarını hep birlikte güçlü bir şekilde dile getirmek için derneğimizi kurduk. Yine muhtarlarımızın, muhtarlık kurumu ile ilgili sıkıntılarını gidermek adına çalışmalarda ortaya koymaktayız. Bu dönemde birçok muhtar arkadaşımızda ilk kez muhtar oldu ve seçilir seçilmez de depremi gördüler maalesef ve zorlu bir sürece girdiler” dedi.

SADECE BELEDİYE BAŞKANI VE MUHTARLARIN GAYRETİ İLE BÜYÜK SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ

Deprem sürecinde dernek üyelerinin hep beraber hareket ettiğini kaydeden Gül; “Elazığ’ımızın sorunları depremden sonra bir an evvel nasıl giderilir diyerek özellikle bakanlarımız buradayken hemen hemen her gece onlarla görüşmeye çalıştık. Görüştük ve birçok sıkıntımızı dile getirdik. Elazığ’daki kazanımların birçoğuna muhtarlarımızın katkısı da yansımıştır.  Bu süreçte yerel siyasi iradeden yeteri kadar destek bulamadık. Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları çok gayret gösterdi. Yerel siyasi aktörler derken Başkan Şerifoğulları’nın emekleri görmezden gelinemez. Kendisi bu anlamda büyük bir gayret gösterdi. Takdir ederseniz şehrimizde büyük bir felaket oldu. Haliyle sadece belediye başkanının veya muhtarların gayretleri ile bu ağır sıkıntılar, büyük sıkıntılar çözülemeyecekti. Nitekim öyle oldu” dedi.

2+1 DAİRELER ELAZIĞLILARA UYMADI

Sözlerini sürdüren Gül; “ Geldiğimiz noktada birçok mahallemizde hâlâ sıkıntılarımız devam etmekte. Baştan beri bizler 2+1 konutların Elazığ’da yapılmaması gerektiğini ifade ettik ve bunu yüksek sesle dile getirdik. Gerek bakanlarımız gerekse de milletvekillerimiz nezdinde. Elazığ’ımızın örf ve adetlerine 2+1 evlerin uygun olmadığını aktardık. Çünkü Elazığlıların evlerinde her daim misafir olduğunu vurguladık. Bundan dolayı 2+1 dairelerin yetersiz kalacağını dillendirip durmuştuk. Bugün geldiğimiz noktada en büyük sıkıntı 2+1 daireler oldu”  ifadelerini kullandı.

5.3’LÜK DEPREMİN ARDINDAN HASAR TESPİTİ VE HAK SAHİPLİĞİ SÜRECİ AĞIR İŞLİYOR
 
Ayrıca orta hasarlılarla ilgili de ciddi sıkıntılar olduğunu ama muhtarların bu konuyu gündemde tutmaları sonucunda bir takım kazanımlar elde edildiğinin de altını çizen Gül; “Hem bizler hem yerel basın hem de sosyal mecralardan orta hasarlılarla ilgili sıkıntılar dile getirildi. 27 Aralık 5.3 depreminden sonra orta hasarlılarla ilgili durum çözüme kavuştu. Bu sorunları muhtarlar yüksek sesle dile getirdi. Sıkıntının mevcut şartlarda giderilemeyeceğini ifade ettik ve 6.8’lik depremde orta hasarlı olan birçok bina 5.3’lük depremin ardından ağır hasar statüsüne alındı. Ama gerek hasar tespit süreci gerekse de hak sahipliği süreçleri çok ağır ilerliyor. 5.3 depreminin üzerinden yaklaşık 2 ay geçti. 2 ay içerisinde henüz hasar tespitleri belli değilse bu bir eksikliktir.  Bu çok zor bir işlem değil. Bunların bir an önce netleşmesi ve vatandaşlarında buna göre kendine bir yol çizmesi gerekmekteydi. Ama geldiğimiz noktada hâlâ bu sorunlar giderilmedi” dedi.
 
BÜROKRASİ; SIKINTILI SÜREÇLERDE, DETAYLARA FAZLA TAKILMAMALI!
 
“Hak sahibi olan vatandaşlar mülklerini kullanamaz oldukları halde hâlâ bunlardan elektrik faturaları da talep edilmekte” diyen Gül; “Vatandaşın 5 yıl önce terk ettiği evine fatura geliyor. Yaşlı bir beyefendi vardı. 5 yıl önce evine terk ederek çocuklarının yanına gitti ama evi duruyordu. Aboneliğini iptal etti. Ama bunlardan 2019’un elektrik faturaları istenmekte. Bu olaylar vatandaşları çıkmaza sokuyor. Yereldeki bürokrasimizin böylesi konularda vatandaşa yardımcı olması gerekiyor. Bürokrasinin böylesi süreçlerde detaylara fazla takılmaması gerekiyor” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ, BAKANLIKLARLA GÖRÜŞEREK; KENTSEL DÖNÜŞÜME KATKI SUNULMASININ ÖNÜNÜ AÇMALI!

Öte yandan güzel bir takım gelişmeler olduğunu da aktaran Gül; “Elazığ Belediyemiz, kentsel dönüşüm çalışmalarını Abdullahpaşa’da, Aksaray’da, Gümüşkavak’da kentsel dönüşüm  başlayacak. Belediye Başkanımızla görüşmeler neticesinde Sarayatik Mahallemizde belli adalarda kentsel dönüşümler olacak. Nailbey Mahallesi’nde de belli adalarda kentsel dönüşüm olacak. Elazığ’ın önünü açabilmek için bunlara ihtiyaç var. Belediyemizin de bu anlamda desteklenmesi gerekiyor. Milletvekillerimizin, Ankara’da bakanlıklarla görüşerek;  Elazığ Belediyesi’ne kentsel dönüşüm çalışmalarına ciddi katkılar sunmalarına öncülük etmeliler. Bunu bekliyoruz” dedi.

HERKES ŞAHSİ VE SİYASİ MENFAATLERİNİ BİR KENARA BIRAKMALI

Bu şehrin hepimizin şehri olduğunu vurgulayan Gül; “Sorunlarda hepimizin bu şehir batarsa hepimiz batarız. Bu nedenle; milletvekilleriyle, muhtarlarla, belediyelerle, meclis üyeleriyle hep beraber sorunlara eğilmeyiz. Herkesin şahsi ve siyasi menfaatlerini bir kenara bırakarak, bu şehrin sıkıntılarını gidermek adına elini taşın altına koyması gerekiyor. Bazı konularda şehrin önünün tıkandığını ne yazık ki duyup görüyoruz. Elazığ’ın menfaatine olmayan bir şeylerde sırf kendi şahsi menfaatlerini öne koyarak hareket edenleri de gerekirse deşifre de ederiz. Şahsi menfaatler uğruna kimse bu şehrin geleceğini karartmamalı” diyerek ciddi bir iddia da ortaya attı.
 
YEREL BASINDA VATANDAŞIN SORUNLARINA PARMAK BASTI!
 
Yerel basının da bu süreçte ciddi bir şekilde vatandaşın sorunlarına parmak basan çalışmalar ortaya koyduğunu ifade eden Gül; “Gerek muhtar arkadaşlarımızın sosyal medyada yaptığı paylaşımları haber yaparak gerekse sorun sıkıntıları yerinde görerek bunları haber yaparak; sorunların ne olduğunu ilgililere duyurma noktasında da vatandaşın sesi olma noktasında da gerçekten sizler de son derece önemli işler yaptınız. Şahsım adına da muhtar arkadaşlarım adına da sizlere teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Elazığ Fırat Gazetesi / Kübra TÜRKAN