Elektrik faturaları vatandaşları çarpıyor mu?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 17 Kasım ve 19 Kasım 2020 tarihlerinde yayımladığı iki ayrı tebliğinde hem elektrik dağıtım şirketlerinin hem de elektrik tedarik şirketlerinin özel bir takım harcama kalemlerinin de faturaya yansıtacağına dair bilgiler yer aldı.

Elektrik faturaları vatandaşları çarpıyor mu?

Vatandaşlar; faturalara birçok kalem giderinin farklı farklı isimlerle yansıtılmasından zaten bir hayli rahatsızken bir de buna yenilerinin eklenecek olmasına da hepten veryansın etti. Neyse ki vatandaşların haklı tepkisinin ardından EPDK’den beklenen açıklama geldi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, tarifeler tebliğindeki temsil ağırlama ve benzer giderlere ilişkin maddenin kurul kararıyla tebliğ metninden çıkarılacağını açıkladı. Yeni düzenlemeye göre; artık bağış, sponsorluk ve reklam ve tanıtım giderleri, ceza giderleri, temsil ve ağırlama giderleri, ilan giderleri, dernek aidat giderleri elektrik abonelerinin faturalarına eklenemeyecek. Bu açıklama her ne kadar vatandaşa az da olsa bir oh çektirse de vatandaşlar, hâlâ harcamadıkları birçok kalemin faturaya yansıtılmasından da kullanmadıkları enerjinin kendilerine fatura edilmesinden bir hayli dertli. Ayrıca vatandaşlar,  bunca zamandır kendilerine yansıtılan bu kadar gider kalemini; kimden ve ne şekilde tahsil edeceklerini de haliyle sorgulamakta.

EPDK, 17 Kasım ve 19 Kasım 2020 tarihlerinde yayımladığı iki ayrı tebliğle hem elektrik dağıtım şirketlerinin hem de elektrik tedarik şirketlerinin;  temsil, ağırlama, konaklama, seyahat, ilan ve reklam, noter, mahkeme masrafları gibi bir dizi harcamalarının elektrik tarifelerine eklenmesine, dolayısıyla abonelerin ödediği faturalara 2021-2025 yılları arasında 5 yıl süreyle daha ilave edilmesine onay vermişti. Vatandaşlar bu duruma veryansın etti. Vatandaşların özellikle sosyal medyadaki yoğun tepkilerinin ardından EPDK’den beklenen açıklama da geldi.

"VATANDAŞLARIN FATURASINA EN AZINDAN SON YÖNETMELİKTE YER ALAN BAZI ÖZEL HARCAMA KALEMLERİ YANSITILMAYACAK!"

Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, tarifeler tebliğindeki temsil ağırlama ve benzer giderlere ilişkin maddenin kurul kararıyla tebliğ metninden çıkarılacağını açıkladı.  Yani yeni düzenleme ile birlikte; bağış, sponsorluk ve reklam ve tanıtım giderleri, ceza giderleri, temsil ve ağırlama giderleri, ilan giderleri, dernek aidat giderleri elektrik abonelerinin faturalarına yansıtılamayacak.

"BU KADAR ZAMANDIR FATURALARIN KABARIK OLMASININ NEDENİ; BAZI ÖZEL HARCAMA GİDERLERİ MİYDİ?"

Ancak Başkan Yılmaz’ın açıklamaları vatandaşların içini pek fazla rahatlatmış sayılmaz. Çünkü Başkan Yılmaz; “Temsil ağırlama gideri ve tebliğde yer alan diğer kalemler; 2011 ve 2016’da yayımlanan tebliğlerde ve dağıtım hizmetlerinin başladığı dönemden bu yana, hatta özelleştirme öncesinde dahi tarife hesaplarında yer alan, mali mevzuatta bulunan giderler. Yani kesinlikle tarifelere yeni bir kalemin eklenmesi söz konusu değildi ve biz EPDK olarak bu kalemlere sınırlama, limit getirmiştik” diyerek bir nevi son yönetmelikten çıkarılan bu kalemlerin vatandaşlara hem de limitsizce yansıtıldığına da değinmiş oldu.

"FATURALARIN DİLİNDEN ANLAMAK UZMANLIK MI GEREKTİRİYOR?"

Tüm bu açıklamalar vatandaşların karışık olan kafası hepten karıştırdı. Yani vatandaşların hâlâ faturalarla ilgili sorunları bitmiş değil! Çünkü vatandaşlar birçok gider kaleminin gelişi güzel faturalarını yansıtılmasından çok mu çok dertli. Birçok vatandaş, faturaların dilini çözemiyor.   Vatandaşlar sadece kullandıkları enerjinin fatura bedeli olarak karşılarına çıkmasını isterken, çarşaf çarşaf uzayan ve bilinmedik isimlerle donatılan kalemlerin ardından faturaların bir hayli kabarmasına da haliyle tepkililer.

"DÜZENLİ FATURA ÖDEYENLER; ADETA CEZA KESİLİRCESİNE FATURALARA EKSTRA KALEMLER EKLENMESİNE TEPKİLİ!"

Vatandaşlar, son yönetmelikteki özel harcama kalemlerinin çıkarılmasının kâfi olmadığını;  bu zamana kadar, kendilerinden bu şekilde gelişi güzel tahsil edilen ücretlerin de kendilerine tahsil edilmesi gerektiğini savunmakta. Özellikle kayıp kaçak bedellerinin, faturalarını düzenli ödeyen vatandaşlara ceza gibi ödettiriliyor olmasının ne derece yanlış olduğunu da kaydediyorlar ve faturalar aracılığıyla çarpıldıklarını öne sürüyorlar.

"VATANDAŞLAR, BU KADAR ZAMANDIR ÖDEDİKLERİ EKSTRA ÜCRETLERİN DE İADESİNİ BEKLİYOR!"

Düzenli fatura ödeyen vatandaşlar,  gelişi güzel bu kadar zamandır kendilerinden fatura bedeli adı altında alınan kalem kalem birçok ücretin de kendilerine iade edilmesini bekliyor. Ayrıca düzenli fatura ödeyen bireyler; vatandaşlık görevini yerine getirmeyen bireylerin cezasının da kendi üzerlerine bırakılmamasını istemiyor. Yani kayıp kaçak adı altında faturaların sürekli kabarmasından da dertli mi dertliler!

"BAŞKAN PALANDÖKEN DE FATURALARDAKİ KDV TUTARLARINA İSYAN ETTİ!"

Faturalardaki KDV oranlarının fazlalığına dikkat çeken isimlerden biri de; Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken oldu. Başkan Palandöken esnafın durumunun içler acısı olduğuna işaret ederek; faturalardaki KDV oranlarının fazlalığına değindi. Başkan Palandöken; “Elektrik faturasının %49’u, doğalgaz faturalarının ise %18’inin vergilerden oluşmakta” diyerek KDV oranlarının ciddi bir külfet olduğunu aktardı. / Kübra TÜRKAN