Koca Şehirle Resmen Dalga Geçiliyor!

İlimiz Maden ilçesinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından tespit edilen Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervine sahip maden sahası ihalesi o kadar girişimlere, birlik ve beraberliğe, desteklere rağmen 'Koca şehirle dalga geçercesine' 21 Nisan'da ihaleye çıkmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

Koca Şehirle Resmen Dalga Geçiliyor!

Elazığ'ın Maden ilçesinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından rezerv olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervine sahip çok değerli bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir maden sahaları araştırma ve sondaj çalışmaları sonucu bulunmuştu. Bulunan maden sahası ile ilgili ilk ihale şartnamesi sadece bir firmayı işaret ettiği için şaibelere konu olmaması adına ertelenerek ileri bir tarihe ertelenmişti.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde şehrin menfaatleri doğrultusunda 'Elazığ Girişim Grubu' adı ile şirket kurulmuş vatandaşlarında hisse alması sağlanarak Elazığ'da büyük bir birliktelik sağlanmıştı. Amacın bulunan bu maden sahalarının şeffaf bir şekilde ihaleye çıkılarak tamamen Elazığ'ın faydasına olacak bir şekilde işletilmesinin sağlanıp şehrin ekonomisine ciddi bir şekilde katkı sağlanmasıydı. Kamuoyu tarafından yapılan tüm açıklamaların da maden sahalarının Elazığlı firmalar tarafından işletilerek Elazığ ekonomisine katkı sağlaması yönündeydi. Ancak daha önce şartnamedeki bazı eksikliklerden dolayı ileri bir tarihe ertelenen Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi şartnameye dokunulmadan, Elazığ'ın dinamiklerinin, koca şehrin birlik ve beraberliği hiçe sayılarak 21 Nisan'da yapılmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

ELAZIĞ TSO 'ELAZIĞ GİRİŞİM GRUBU'NU KURDU

Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervlerinin bulunmasıyla ilgili Elazığ TSO harekete geçerek şehrin menfaatleri doğrultusunda Elazığlı vatandaşları da bu konsorsiyuma dahil ederek 'Elazığ Girişim Grubu' adı ile şirket kurmuş ve hisse satışlarına başlamıştı. Vatandaşların da yoğun bir şekilde hisse aldığı bu konsorsiyum Elazığ Kamuoyu tarafından takdirle karşılanarak her kesimden desteklenmişti.

BAŞKAN ARSLAN VE GİRİŞİM GRUBU NEDEN YANLIZ BIRAKILDI?

Maden ilçesinde MTA tarafından Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervlerinin tespit edilmesinden sonra Elazığ TSO harekete geçip 'Elazığ Girişim Grubu' adı ile şirket kurulmuş, Başkan Asilhan Arslan her platformda maden sahaları ile ilgili görüşmeler yapmış ve Elazığ tarihinde belki ilk defa birlik ve beraberlik sağlanarak şehrin menfaatleri doğrultusunda Elazığ'a arz edilen hisse satışları başlamıştı. Elazığ kamuoyu da bu hisse satışlarına rekor düzeyde katılım sağlayarak ihalenin Elazığlı firmalar tarafından alınarak memlekete kazandırılmasını tescillemişti. Her kesim tarafından desteklenen 'Elazığ Girişim Grubu' iki kez ertelenen ve ihale şartnamesinde herhangi bir değişiklik dahi yapılmadan aynı şekilde 21 Nisan'da ihalesinin yapılmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanması Elazığ kamuoyu tarafından 'Başkan Asilhan Arslan ve Elazığ Girişim Grubu' neden yanlız bırakıldı sorusunu bir kez daha akıllıra getirdi.

BAŞKAN ARSLAN GECESİNİ GÜNDÜZÜNE KATTI

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan maden sahalarının Elazığ tarihindeki en büyük maden rezevleri olmasından dolayı bu yatırımın tamamen Elazığ'a kazandırılarak Elazığlı iş insanları tarafından işletilip şehrin ekonomisine kazandırılması adına Elazığ, Ankara, İstanbul arasında mekik dokuyarak gecesini gündüzüne katmış her platformda maden sahaları ile ilgili kritik görüşmeler yaparak iş insanlarının da 'Elazığ Girişim Grubu'na girmesini sağlamıştı. 

O ZAMAN İHALE NEDEN İKİ KEZ ERTELENDİ?

Elazığ TSO'nun öncü olduğu çalışmaya ilimizdeki tüm STK temsilcileri, siyasi parti il başkanları, medya kuruluşları ve ilin milletvekilleri de destek vererek Elazığ'da belki ilk defa birlik ve beraberlik sağlanmıştı. Hatta o dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez başta olmak üzere birçok yetkili ile görüşmeler yapılıp ihale şartnamesindeki eksikliklerin giderilmesi amacıyla ihale iki kez ertelenmişti. Birlik ve beraberliğin sağlandığı şehirde ihaledeki itiraz edilen maddelerin değiştirilmesi umudu ve beklentisi sürerken o maddelerin hiç değiştirilmeden yeniden ihale şartnamesinde yer alması "Madem şartname değiştirilmeyecekti neden iki kez ertelendi?" Sorusunu akıllara getirdi. Koca şehrin birlik ve beraberliğini hiçe sayanların durumunu yorumlayan uzmanlar, Burada amaç Elazığ kamuoyunun veya Elazığ'daki firmaların talebinin karşılanması değil, ihaleye girecek diğer firmaların imkan ve şartlanının düzenlemeleri için fırsat ve zaman sağlanması olduğuna vurgu yaptılar.

KOCA ŞEHİRLE RESMEN DALGA GEÇİLİYOR

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, Şehirde her kesim tarafından Milletvekilleri, siyasi parti il başkanları, STK temsilcileri, medya kuruluşları ve Elazığlı vatandaşlar ortak dil kullanarak gerçekleştirilecek bu ihalenin adil bir şekilde Elazığ'ın menfaatleri doğrultusunda şeffaf haksız bir rekabeti öne çıkaran maddelerin ihale şartnamesinden çıkartılması veya yeniden düzeltilerek ihaleye çıkartılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere MTA ve MAPEG yetkililerine kadar dosyalarla, sunumlarla iletilmiş ve yetkililerin gerekli düzenlemelerin yapılacağı dile getirilmişti. Ancak verilen bu kadar emeğe, koca şehirin birlikteliğine rağmen herhangi bir mesafe kat edilmemiş iki kez iptal edilen ihale şartnamesi şehirle dalga geçercesine hiçbir değişiklik yapılmadan 21 Nisan'da yapılmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

HERŞEYE RAĞMEN ELAZIĞ GİRİŞİM GRUBU SONUNA KADAR ZORLAYACAK

Elazığ TSO öncülüğünde kurulan ve her kesimin destek verdiği Elazığ Girişim Grubu'nun bu kadar olumsuzluklara rağmen tüm imkanlarını zorlayarak tamamen Elazığ'ın ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlama adına maden sahalarının işletilmesi ihalesini almak için gayret gösterecek. Ancak madencilik sektörü uzmanlarının açıklamalarına göre bu şartlardaki bir ihalenin Elazığ'ın lehine sonuçlanacağının pek de mümkün olmadığı yönünde. Ayrıca iki kez ertelenen ve şartnamesinin değiştirilmeden aynı şekilde ihaleye koyulmasını çoğu vatandaşlar tarafından ihaleyi alacak firmanın şimdiden belli olduğu yorumunu yaptılar. 

SİYASETİN HİÇ BİR ETKİSİ YOK

Elazığ kamuoyunun son üç ay bu konu ile yakından ilgilendiği, muhalefet kanadının “Bu ihalede Elazığlı firmalara öncülük edilmezse, Elazığ menfaatleri gözetilmezse bunun siyasi bedeli de ağır olur” açıklamalarına rağmen milletvekillerinin gayretlerinin herhangi bir sonuç vermeyip, göstermelik olarak ihalenin iki kez ertelenmesinden öte bir katkısı olmaması, ilimiz milletvekillerinin Ankara’da ve bakanlıklarda herhangi bir etkisinin olmadığı, konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taşıyacak kadar da özgüvenleri olmadığı ortaya çıktı.

Şehir ekonomisi için böylesine önemli bir konuda, Elazığ halkı ayağa kalkmış, tüm kesim tarafından birlik ve beraberlik sağlanmışken milletvekillerinin sonuç getirmeyen 1-2 görüşmesi dışında konuya ciddiyetle eğilmemeleri ve olayı akışına bırakmaları konusunda nasıl bir açıklama yapacakları kamuoyu tarafından merak ediliyor.