Otopark yönetmeliği neler getirecek?

Otopark yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.. Şehir plancıları, yeni yönetmenliğin, otopark ve trafik sorununa çözüm olabileceğini kaydederek, zorunluluğun konut fiyatlarına da etki edeceğini söyledi.

Otopark yönetmeliği neler getirecek?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Uygulamayla daire büyüklüğüne göre otopark zorunluluğu olacak. Her daire için en az 1 otopark zorunluluğu uygulamasında değişikliğe gidilerek, daire büyüklüklerine göre otopark zorunluluğu uygulaması getirildi.

Yapılan değişiklikle 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 metrekare ile 120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120 metrekare ile 180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılmasına karar verildi.

Dükkan, mağaza ve banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 olacak şekilde revize edildi.

ENGELLİLERİN KULLANIMINA UYGUN YAPILACAK

Değişiklikle, otoparklarda engellilerin kullanımına uygun düzenlemelerin yapılması da kararlaştırıldı. 1 Ocak 2023'ten itibaren ise ayrıca, 30 bin metrekareden büyük AVM'lerde, yapılacak elektrik şarj istasyonlarının en az birinin, 70 bin metrekare üzeri AVM'lerde ise en az 2'sinin hızlı şarj özellikli olması zorunluluğu getirildi.

BEYARSLAN: MALİYETLER İSTER İSTEMEZ YANSIYACAK

Şehir Plancısı Kıvanç Beyarslan, “Ekstra maliyet getirir ama bir bodrum açmaktansa ekstra bir bodrumdansa en azından yana yayılma maliyeti biraz daha düşük olur. Tabi bu maliyetler ister istemez yansıyacak vatandaşa yansır. Ama düşünüldüğü gibi büyük ölçüde değil. İnşaat maliyetinin yüzde 1’i, yüzde 2’sine tekabül eder. Vatandaşa yansıyacak fiyattan söyleyelim; misal veriyırum 400 bin liralık bir dairede 415 bin lira belki olacak. Yani öyle 10 bin 15 bin gibi bir maliyet yansıması olabilir büyük ihtimal. Ya da müteahhit bir kısmını karından düşecek bir kısmını vatandaşa yansıtacak” ifadelerini kullandı.

Haber Detay Görseli

BEYARSLAN: ARKADAKİ BAHÇE ALANI OTOPARK OLARAK KULLANILABİLİR

Şehir Plancısı Beyarslan, “Nailbey Mahalle’mizde biz bunu daha önce de tartıştık. Nailbey’de mesela bitişik nizam bir yer. Arka bahçeler oluşuyor ister istemez bitişik nizam yerlerde ve bu arka bahçeler çöplük durumda atıl bir şekilde duruyordu. Biz bunu konuşurken diyorduk ki burada aslında belediye eliyle veya özel teşebbüs eliyle bunların birer tane veya ikişer tane zemin kat şeklinde ayarlanacak şekilde alınıp arka bahçeye giriş verilip oralar otopark olarak kullanılabilir. Tabi bunlar bizim depremden önce tartıştığımız konuştuğumuz mevzular. Depremden sonra yıkılanlar, yeniden yapılanlar falan oluyor. Bu yönetmelik direk ona yönlendiriyor, onun önünü açıyor. Diyor ki ‘ada içerisinde çöz’ ne demek? Yeni yapılan orada yapılacak bir binada bir geçiş verilir bir veya iki binadan. O arkadaki bahçe alanı otopark olarak kullanılabilir” şeklinde konuştu.