Tatil dönüşü dördüncü dalga uyarısı!

9 günlük Kurban Bayramı tatilinde özellikle kıyı illeri dolup taştı ancak unutulan Delta varyantı, 'Nasılsa aşılandım' rehaveti, maske ve mesafe kurallarına uymayanların çokluğu endişe yaratıyor.

Tatil dönüşü dördüncü dalga uyarısı!

Bu yılki Kurban Bayramı tatilinde geçen yıl yaz aylarına kıyasla daha fazla hareketlilik yaşanması ve bazı illerde ciddi kalabalıkların oluşması, tatil dönüşü yeni pikler yaşanması konusunda endişe yaratmakta.

Haber Global Gamze Bal'a konuşan Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, "Eylül ayında tüm dünyada ve Türkiye'de dördüncü dalga bekleniyordu. Bayram nedeniyle yaşanan iç göç, vatandaşların 'Nasılsa aşı oldum' diye düşünerek rehavete kapılması ve maskeden sıkılıp takmaması gibi nedenlerle, beklenen dördüncü dalga eylülden daha erken yaşanabilir" dedi.

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise, endişelerini şu sözlerle dile getirdi:

"Geçen yılki tatil hareketliliği bu kadar fazla değildi. Bu yıl hem yoğunluk fazla hem Delta varyantı çok etkili. Tek başına aşıya güvenemeyiz. Çünkü yetersiz bir aşılama var ve insanlar artık kurallara dikkat etmiyor. Bu yüzden tatil dönüşü belki aşılamanın etkisiyle hastaneye yatışlar artmaz ama vakalar zıplayacaktır."

"BÜYÜK BİR GÖÇ VAR SANKİ"

Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, bayram tatili için bazı beldelerde oluşan ciddi yoğunluğu "Büyük bir göç var sanki" şeklinde niteliyor.

Kıyı şeridindeki bazı otel doluluklarının yüzde 100'e ulaştığını, buralarda artan nüfusun vaka sayılarını da artıracağına dikkat çeken Şahin, şöyle devam ediyor:

"Evet ülkenin dövize duyduğu ihtiyaç kaçınılmaz. Ancak Rusların geliyor olmasıyla Delta varyantının yayılacak olması ciddi bir sorun. Şu an Delta varyantı ülke genelinde yayılıyor ve sahadan gözlediğimiz, bakanlığın açıkladığı Delta varyantlı sayısının çok daha fazla olduğu yönünde. Turizm hareketliliğiyle temaslılar artmış durumda. Türkiye'nin riski yükseldi."

'MASKESİZ KALABALIKLARI GÖRÜNCE ÜRKÜYORUM'

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise, bayram tatili sonrasındaki ilk iki hafta açıklanacak vaka sayılarının, eylül ayına ilişkin işaretler vereceğini söylüyor.

"Eylülde ne olacağını bayramdan sonraki ilk iki hafta anlayacağız" diyen Prof. Dr. Köksal, "İnsanlar çok dikkatsizler. O maskesiz kalabalıkları görünce ürküyorum" diye konuştu.

'AŞISIZLAR KAPALI ORTAMLARA ALINMAMALI'

Tek doz aşı olanların sayısı 39 milyon olsa da önemli olanın iki doz aşılama olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, "İki doz aşısını da olan vatandaşların sayısı 19 Temmuz itibarıyla 20.9 milyon. İki dozunu da olanların oranı bu dönem en az yüzde 60 olmalıydı. Delta varyantının da etkisiyle yüzde 80. Ancak halihazırdaki oran yüzde 20'ler civarında. Yani çok düşük" değerlendirmesini yaptı.

İnsanların rehavete kapılmasının ve maske-mesafe kurallarını dahi ihlal ettiği görüntüleri izledikten sonra karamsarlığını gizlemeyen Prof. Dr. Köksal, "Hiç güzel günler beklemiyor bizi" diyor ve şu önerilerde bulunuyor: "Tatil beldelerinde kişisel tedbirlere uymayanlar virüsü memleketlerine taşıyarak iyice yayacak. Maske, mesafe, hijyen gibi temel kurallar ihmal edilmemeli. İşletme sahipleri ve yerel yönetimler de anonslarla sık sık uyarılarda bulunmalı. Aşı olmamış insanlar kapalı ortamlara alınmamalı." 

Kaynak: Haber Global