Araç sahipleri dikkat! Geç kalmadan depoları fulleyin

Yarın açıklanacak olan üretici fiyat endeksi verisi, akaryakıt fiyatlarına yüzde 25'in üzerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammının geleceği beklentisini beraberinde getiriyor.

Araç sahipleri dikkat! Geç kalmadan depoları fulleyin

Yarın açıklanacak olan üretici fiyat endeksi verisi, akaryakıt fiyatlarına yüzde 25'in üzerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammının geleceği beklentisini beraberinde getiriyor. Bu durum, benzinin litre başına en az 2,25 TL, motorinin litre başına ise 2,11 TL'lik bir artış anlamına geliyor. ÖTV zammının ardından benzin fiyatları 38 lirayı, motorin fiyatları ise 40 lirayı aşabilir.

Geçmişe Dönüş: ÖTV Artışları ve Düzenlemeler

Geçtiğimiz yılın temmuz ayında, akaryakıt ürünlerinin maktu ÖTV tutarlarında 5 TL'lik bir artış yaşanmış ve bu miktarın altı ayda bir üretici enflasyonu kadar artırılmasına yönelik bir düzenleme yapılmıştı. 3 Ocak'ta açıklanacak olan Aralık 2023 üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri ile birlikte, akaryakıt ürünlerinin maktu ÖTV tutarlarındaki artışın son 6 aylık üretici enflasyonu oranında olması bekleniyor.

Beklenti: Yüzde 25 Üzerinde ÖTV Zammı

Bu çerçevede, ÜFE'nin yüzde 25 olması durumunda, maktu ÖTV tutarları benzinde 7,52 TL'den 9,40 TL'ye, motorinde ise 7,05 TL'den 8,81 TL'ye çıkacak. KDV dahil edildiğinde, benzin fiyatlarına en az 2,25 TL, motorin fiyatlarına ise en az 2,11 TL'lik bir artış bekleniyor.

Güncel Akaryakıt Fiyatları ve Beklentiler

Şu anki akaryakıt fiyatlarına göz attığımızda İstanbul'da benzinin litresi 34 lira 58 kuruş, Ankara'da 35 lira 21 kuruş, İzmir'de 35 lira 39 kuruş. Motorin ise İstanbul'da 37 lira 25 kuruş, Ankara'da 37 lira 83 kuruş, İzmir'de 38 lira 9 kuruş olarak satılıyor. Ancak beklentilere göre bu fiyatların önümüzdeki günlerde artması muhtemel.

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'de gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payının eklenmesi ile hesaplanıyor. Bu durum, gümrüksüz rafineri fiyatının belirlenmesine ve sonuç olarak tüketicilere yansıyan akaryakıt fiyatlarının oluşmasına neden oluyor.