Harput Konağı Harabeye Döndü!

Elazığ Valiliği İl Özel İdaresi tarafından inşa edilen ve kent turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Harput konağı kaderine terk edildi.

Harput Konağı Harabeye Döndü!

Elazığ'ın tarihi ve turistik yerleşim yeri Harput'ta bulunan Harput Konağı, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten ötürü harabeye döndü. Uzun süredir atıl halde bulunan konağın içler acısı hali, görenlerin tepkisine neden oldu.

ATIL HALDE DURUYOR

Elazığ Valiliği, İl Özel İdaresi tarafından Harput'un merkezi noktasında yaklaşık 17 yıl önce inşa edilen, mimarisiyle de dikkat çeken Harput Konağının şimdiki hali görenleri üzdü.

Bir süre restoran olarak kullanılan daha sonra boşaltılan konak, uzun süredir atıl halde bulunuyor. Harput kalesini karşıdan gören konak madde bağımlılarının mekanı haline gelirken, konağın merdivenlerinin ve duvarlarının tahrip edildiği, camlarının kırıldığı, çevresine ise çöp atıldığı görüldü.

VATANDAŞLAR TEDİRGİN

Harput'un bir dönem en gözde mekanlarından biri olan Harput Konağının bu durumu yöre halkını ve ziyaretçileri tedirgin ediyor. Konağın harabe görüntüsünün Harput'a yakışmadığını ifade eden vatandaşlar, madde bağımlılarının burayı mekan haline getirdiğini, bundan dolayı endişe duyduklarını ifade ettiler.

BELEDİYEYE DEVREDİLMİŞTİ

Elazığ İl Özel İdaresine ait olan binanın mülkiyeti Elazığ Belediyesine devredilmişti.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın girişimleriyle İl Özel İdaresinden Elazığ Belediyesine devredilen Harput Konağı'nda belediye tarafından iki müze yapılması planlanıyordu. Başkan Şerifoğulları, seçim sürecinde açıkladığı projelerden ikisini devredilen alanda yapacaklarını belirterek, "Seçim sürecinde açıkladığımız 100 projeden 2'si ile ilgili çok önemli bir adım attık. Tabi bilindiği üzere seçim sürecinde "Müzeler Şehri Elazığ" başlığıyla önemli projeler açıklamıştık. Şimdi bu projelerden 2'sini hayata geçiriyoruz. Musiki kültürümüzün hayat bulacağı Kürsübaşı Müzesi ve ülkemizin en zengin mutfakları arasında yer alan ve gerçek bir hazine olan Elazığ mutfağının tanıtılacağı Gastronomi Müzesi ile ilgili proje çalışmalarına daha önce başlamıştık. İl Özel İdaresinden belediyemize devredilen Harput Konağı'nda yapacağımız Kürsübaşı ve Gastronomi Müzeleri şehrimize şimdiden hayırlı olsun. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelecek, şehrin kimliğini yansıtan müze projelerimizi birer birer hayata geçirerek, turizmimize önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda şehrimizin manevi büyüklerinin isimlerinin yaşatılacağı Harput Alimler Müzesi, şehir hayatı ve tarihinden kesitlerin bulunacağı Kent Müzesi ve şehrimizde geçmişi uzun yıllara dayanan basınımıza ait tarihi bilgilerin bulunacağı Basın Müzesini de inşallah şehrimize kazandıracak ve böylelikle gerçek bir müzeler şehri ünvanına kavuşmuş olacağız." ifadelerini kullanmıştı.

SOMUT ADIM ATILMADI

Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen projeyle ilgili herhangi bir somut adım atılmadı. Vatandaşlar, belediye yetkililere seslenerek, projenin biran önce hayata geçirilmesini istedi.