Sivrice Hükümet Konağı'nın hali içler acısı!

İlimizde 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Sivrice Hükümet Konağı binasının duvarlarında oluşan ve halen tadilatı yapılmayan derin çatlaklar, tepkilere neden oldu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Sivrice Hükümet Konağı'nın hali içler acısı!

2 yıllık binanın depremden sonra zarar gördüğü ve yetkililerin bu olaya el atmadığını iddia eden ilçe sakinleri, içeri girmeye korktuklarını dile getirerek, binanın biran önce tadilatının yapılmasını istedi. Fotoğraflarda binanın içerisinde ve dışarısında derin çatlaklar olduğu, bu çatlaklardan elektrik kablolarının dışarı çıkarak tehlike saçtığı, tavanların düştüğü ve moloz yığınlarının koridorda bir köşeye atıldığı görüldü.

24 Ocak’ta meydana gelen 6.8’lik depremin ardından Sivrice Hükümet Konağı binası büyük hasar aldı.  2 yıl önce yapılan bina deprem sonrasında kullanılmaz hale geldi. Hemen hemen her odasında oluşan büyük çatlaklar, görenleri hayrete düşürüyor. Tadilatı yapılmadan halen hizmete devam eden Hükümet Konağı’na çalışanlar ve vatandaşlar girmeye korkuyor. İç ve dış duvarlarında derin çatlaklar oluşan, çatlaklardan elektrik kabloları çıkan ve tavanların düştüğü bina,  büyük risk taşıyor. Taşıyıcı kolanlarının zarar görmediği bildirilen bina, görünümü ile korku filmlerini aratmıyor. Fay hattı üzerinde yer alan,  24 Ocak depreminin merkez üssü olan ilçede Hükümet Konağı’nın bu şekilde sorumsuzca bırakılması ve bir yıl geçmesine rağmen tadilatının yapılmamış olması da ilçe halkının tepkisine yol açtı. Bu sorumsuzluğun nedenini merak eden ilçe halkı, yetkilerin olaya et atmasını istedi.

YILLAR GEÇİYOR; SORUNLAR ÇÖZÜLECEĞİNE BÜYÜYOR MU?

Sivrice Hükümet Konağı’ndaki sorunlar neden sık sık tekrar ediyor? 2 Nisan 2018 tarihinde de Fırat gazetesi olarak Sivricelilerin Hükümet Konağı’nı güzel ilçelerine yakıştırmadıklarını ifade etmiş ve bu olayı; ‘Hükümet konağının son hali Sivricelileri rahatsız etti!’ başlığı ile sunmuştuk. Sivricelilerin ilk projeye bağlı kalınarak, çalışılmaması sonucunda Hükümet konağının birçok odasının karanlığa mahkûm kaldığını, bu karanlıktan kurtarmak adına da konağın yanına 2,5 metrelik çukurların açıldığını  ifade ederek, bu durumun deprem kuşağında bir ilçe için sıkıntılı olacağını ifade etmişlerdi. Yıllar geçse de burası ile ilgili sıkıntılar ne yazık ki azalmadı. Özellikle 24 Ocak Depreminin ardından bina  hepten korkutan bir görüntüye kavuştu. Bu durum karşısında da haliyle vatandaşlar soruyor; yıllar geçiyor, sorunlar çözüleceğine büyüyor mu? Diyor.

 “BİNANIN DUVARLARINI KIRARAK PENCERE AÇTILAR”

Biten binanın duvarlarının kırılıp pencere açıldığı iddialarında bulunan Yücel Türk; “Biz halk olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama yerine ulaşılmıyor. Hükümet konağı yapıldığı zaman çok mutlu olmuştuk. İlçemize yapılan hizmetlerden dolayı memnunduk fakat yapılan hizmet yerinde ve doğru olması lazım. Zamanında hükümet konağının tabanı dümdüzdü. Bir baktık kepçeler çalışıyor. Yetkililere ne yapıyorsunuz diye sorduğumuzda altta odalar karanlık kaldığından dolayı pencere yapılıyor. Bina bitmiş, proje bitmiş yeni böyle bir şey yapıldı. Binanın duvarlarını kırarak pencere açtılar” dedi.

“YETKİLİLER BU CİDDİYETİN FARKINDA DEĞİLLER!”

Fay hattının Sivrice ilçesinden geçtiğine vurgu yapan Türk; “Biz deprem bölgesinde yaşıyoruz. Fay hatları bizim ilçeden geçiyor. Bunun en büyük örneğini de geçtiğimiz yıl 24 Ocak ayında gördük. Hafife alınacak bir durum değil. Çok ciddi bir mesele ama yetkililer bu ciddiyetin farkında değiller. Hükümet konağının yapımı 2 yıl oldu. Duvarlar hep patlamış. Kolonlarda bir şey yok dediler ama duvarların hali ortada. Halen daha hizmet halinde. Işıklandırma için duvarları kırdıklarında duyarlı vatandaşlar olarak imza topladık. O dönemin genel sekreterine gittim durumu izah ettim. Bana söylediği kelime seni ne ilgilendiriyor. Bende dedim ki ben bir vatandaş olarak oranın sahibiyim. Tabi ki beni ilgilendirecek dedim. Hiltilerle perde duvarlarını kırıp pencere açtılar. Bu ne kadar doğru? Bunun yanlış olduğunu söyledik. O zamanda haberler yapıldı ama hiç kimse de duyarlı olmadı” ifadelerini kullandı.

 “SÜREKLİ RESTORE EDİLİP AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Binanın sürekli restore edildiğine vurgu yapan Türk; “2 yılda üçüncü kez tamir edildi. Sürekli restore ediliyor. Bu kadar tadilat neden yapılıyor bilmiyorum. Yapımında mı bir sıkıntı var, zemini mi sağlam değil?  Bilemiyoruz. Burada bir sıkıntı var.  Depremde de her yer patladı. İnce bir sıvası vardı duvarlar patladı, tavanı düştü. Böyle olduğu halde halen içeride çalışmaya devam ediliyor. Hükümet konağında çalışan arkadaşlarımız kötü şartlar altında orada çalışıyorlar. Sürekli restore edilip ayakta tutmaya çalışıyorlar. İnşaattan anlayan birisini getirip iyice bir inceleme yapılması gerekiyor” dedi.

“DAHA ÖNCE VERDİĞİMİZ DİLEKÇELERDEN BİR SONUÇ ALAMADIK!”

Verdikleri dilekçeden bir sonuç alamadıklarını belirten Türk; “Daha önce verdiğimiz dilekçelerden bir sonuç alamadık.  Güzellikle hiçbir şey olmuyor. Göz var nizam var. Duvarlar hep çatlak.  Duvar çatladıktan sonra elektrik kabloları hep dışarıda kalmış. Elektrik kablolarının dışarıda kalması başlı başlıca bir risk. Allah korusun yarın öbür gün kötü bir olay olsa sorumlusu kim olacak. Duvar perdelerinden ışıklandırma yapmak için açtılar. Binayı 3-4 metre çukura düşürdüler. Eski hükümet konağımızda bir meydan vardı. Atatürk’ün büstü vardı. Orada tören yapılırdı, şimdi öyle bir yerde kalmadı.  Düz alanı çukur yaptılar, artık meydan da yok. Bizler sorduğumuzda bize bu konu hakkında bir bilgi verende olmadı. Duyarsız olmak istemiyoruz. Bazı şeyleri gündeme getirmeseniz kimse oralı olmuyor” ifadelerine yer verdi.

“DUVARLAR HEP ÇATLAMIŞ, ELEKTRİK KABLOLARI DIŞARIDA”

Hükümet Konağının içerisine korkarak girdiklerini ifade eden Sivrice sakini; “ Duvarlar hep çatlamış, elektrik kabloları dışarıda. Allah korusun olası bir durumda yıkılmasından çok korkuyoruz. Halen daha duvarları çatlak, tavanları düşmüş bir binada hizmet veriliyor. Orada çalışan arkadaşlara nasıl böyle bir ortamda çalışıyorsunuz diye sorduğumda; mecbur olduklarını, başka çareleri olmadığı için çalışmak zorunda olduğunu söylüyorlar. O şartlarda çalışmak gerçekten zor ve riskli. Sonuçta çok büyük bir deprem yaşadık” şeklinde konuştu.

“DEVLETİN TEMSİL EDİLDİĞİ HÜKÜMET KONAĞINI BU ŞEKİLDE GÖRMEK ÇOK ÜZÜCÜ!”****

Psikolojik olarak hepimiz çok etkilendik. Küçük sallantılarda bile endişelenip, korkuyoruz. Belki merkezde çok hissedilmiyor ama Sivrice’de 3 noktalar bile çok hissediliyor. Depremin merkezi olduğu yerde yaşıyoruz. Önlemlerin alınması gerekiyor. 2 yıllık bir bina nasıl olurda bu kadar kötü bir hal alıyor. Sonrasında projeye dâhil olmayan şeyler yapıldı. Müteahhit bu binayı nasıl yaptı ve sonradan neden duvarlar kırılarak camlar açıldı? Hükümet konağını yapan müteahhitte neden soruşturma açılmadı? Duvarlar sürekli tamir ediliyor. 24 Ocak 2020 tarihinde yaşadığımız depremden sonra duvarlar çatlamıştı, tamir edildi. 27 Aralık tarihinde yaşadığımız 5.3’lük depremde de tekrar tamir edilen duvarlar çatladı, tavanlar düştü. Biran önce yetkililerin bu olaya el atması lazım. Çözüm bulunsun. Devletin temsil edildiği hükümet konağını bu şekilde görmek çok üzücü” diyerek sözlerini noktaladı. Haber: Remziye KÖKBURİ/Aysun ÇETİN - ÖZEL